Wszyscy tylko truskawki i czereśnie, a ja wolę ten owoc. Korzyści z jego jedzenia są nieocenione
Ogródek babci pełen jest witamin. Jeden owoc z jej ogródka szczególnie zapadł mi w pamięć. Wiele osób czeka na truskawki czy czereśnie, ja jednak do nich nie należę. Jestem miłośnikiem agrestu, który poza smakiem oferuje mi wiele innych korzyści.
Zapomniany owoc z ogródka babci
W sezonie letnim wszyscy doceniają smak truskawek i malin, ale mało kto pamięta o jednym owocu, który pojawia się w połowie lipca. Chodzi o agrest. Pamiętasz go? Kiedyś rósł w przydomowych czy działkowych, ale mimo to mało kto o nim dzisiaj pamięta.
A szkoda, bo owoc ten ma wiele zdrowotnych korzyści. O wszystkich jego zaletach i zastosowaniach dowiesz się z dalszej części artykułu. Nie uwierzysz, co zrobisz z agrestu.
Posadź te rośliny obok koperku. Będzie rósł jak szalonyAgrest ma same korzyści
Agrest warto jeść nie tylko ze względu na doskonały słodko-kwaśny smak, ale także ze względu na prozdrowotne właściwości. Owoc bogaty jest w cenne dla organizmu witaminy oraz niezbędne pierwiastki.
Najwięcej jest tych z grup A, B oraz C. Oprócz nich w agreście znalazła się także spora ilość potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia. Najcenniejszy z nich jest jednak kwas foliowy, który zapobiega chorobom serca, wylewom oraz przeciwdziała anemii i zakrzepom. W dodatku wspomaga trawienie oraz obniża poziom cholesterolu.
Do czego wykorzystać agrest?
Agrest ma wiele zastosowań i można stworzyć z niego niemalże wszystko. Jak z każdego sezonowego owocu stworzysz z niego liczne ciasta, dżemy, a nawet orzeźwiający kompot lub nalewkę.
Jednak najważniejszy jest smak, który jest po prostu nie do podrobienia. Przygotuj z agrestu, któryś z powyższych przetworów i o jego doskonałym smaku przekonaj się sama. Szczególnie że w łatwy sposób dostarczysz organizmowi cennych składników odżywczych. Sprawdź, jakie warzywo podbija Europę oraz dowiedz się, jakie danie przygotujesz z bobu.