Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wszyscy czekają na wiosenną koperkową według Ani Starmach. I jedzą, aż im się uszy trzęsą
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.06.2024 09:37

Wszyscy czekają na wiosenną koperkową według Ani Starmach. I jedzą, aż im się uszy trzęsą

zupa koperkowa
Fot. Canva/lrlucik, Wikimedia/Marek Straszewski

Jak wiosenno-letnia zupa to tylko z przepisem Anny Starmach. Poznaj jej łatwy sposób i według niego ugotuj zupę koperkową. Jej doskonały smak zachwyci całą rodzinę na tyle, że poproszą o niejedną dokładkę. 

Genialna zupa Starmach

Anna Starmach to znana kucharka i autorka kilku książek kucharskich. Szerszy rozgłos zdobyła, kiedy została jurorką w polskiej edycji programu MasterChef. Pomimo licznych projektów swoimi przepisami dzieli się z czytelnikami na stronie internetowej.

Natknęliśmy się tam na genialny przepis na lekką zupę. Chodzi o koperkową. Obecnie trwa sezon na to warzywo, więc to dobry pretekst, aby ugotować zupę nawet dzisiaj. Przepis je na tyle łatwy i mało czasochłonny, że na pewno zdążysz przed powrotem domowników. Jej aromat sprawi, że już od progu będą ciekawi, co przygotowałaś tym razem. 

koperek.jpg
Fot. Canva/luyag
Żadne cytrusy, żaden cynamon. Tylko tym sposobem pozbędziesz się z domu mrówek raz na zawsze

Smak dzięki składnikom

Smak tej zupy bierze się przede wszystkim z koperku, ale nie tylko. Potrzebny będzie także bulion na który przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. Co ciekawe z tej zwykłej zupy można uczynić naprawdę ekskluzywne danie. Wystarczy dodać do niej pieczonego łososia, a zachwyci ona nie tylko domowników, ale i gości, których zaprosisz na obiad. Wybór dodatków należy do ciebie, jednak niektóre składniki są niezbędne. Wszystkie umieszczono na liście poniżej, sprawdź ją i bierzmy się za gotowanie. 

Składniki:

  • 2 pęczki koperku
  • 700 g mięsa wołowego z kością
  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 udka z kurczaka
  • 2 l wody
  • 2 plastry suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • w korzenie pietruszki
  • 2 liście włoskiej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 gałązka lubczyku
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 150 g białego ryżu
  • 150 ml śmietany 18%
  • pieprz
  • sól

Przepis na zupę koperkową

Zacznij od ugotowania bulionu. Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą i doprowadź do zagotowania. Odcedź mięso, przepłucz je i ponownie umieść w garnku. Zalej je nową wodą. 

Włóż do niego obrane marchewki, korzenie pietruszki oraz grzyby, cebulę i liście włoskiej kapusty, pora, selera. Dodaj także wszystkie przyprawy. Garnek przykryj i gotuj przez 3-4 godziny.  

Do ugotowanego bulionu wsyp ryż. Po 10 minutach wsyp drobno posiekany koperek. Do małej miski wlej odrobinę bulionu i dodaj śmietanę. Wymieszaj składniki, a następnie przelej je do garnka. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę i twoja zupa koperkowa. Sprawdź przepis na ciasto z polewą truskawkową oraz zobacz, z czego Makłowicz robi kotlety

ko ker ko wa.jpg
Fot. Canva/Dar1930