Wszyscy czekają na wiosenną koperkową według Ani Starmach. I jedzą, aż im się uszy trzęsą
Jak wiosenno-letnia zupa to tylko z przepisem Anny Starmach. Poznaj jej łatwy sposób i według niego ugotuj zupę koperkową. Jej doskonały smak zachwyci całą rodzinę na tyle, że poproszą o niejedną dokładkę.
Genialna zupa Starmach
Anna Starmach to znana kucharka i autorka kilku książek kucharskich. Szerszy rozgłos zdobyła, kiedy została jurorką w polskiej edycji programu MasterChef. Pomimo licznych projektów swoimi przepisami dzieli się z czytelnikami na stronie internetowej.
Natknęliśmy się tam na genialny przepis na lekką zupę. Chodzi o koperkową. Obecnie trwa sezon na to warzywo, więc to dobry pretekst, aby ugotować zupę nawet dzisiaj. Przepis je na tyle łatwy i mało czasochłonny, że na pewno zdążysz przed powrotem domowników. Jej aromat sprawi, że już od progu będą ciekawi, co przygotowałaś tym razem.
Żadne cytrusy, żaden cynamon. Tylko tym sposobem pozbędziesz się z domu mrówek raz na zawszeSmak dzięki składnikom
Smak tej zupy bierze się przede wszystkim z koperku, ale nie tylko. Potrzebny będzie także bulion na który przepis znajdziesz w dalszej części artykułu. Co ciekawe z tej zwykłej zupy można uczynić naprawdę ekskluzywne danie. Wystarczy dodać do niej pieczonego łososia, a zachwyci ona nie tylko domowników, ale i gości, których zaprosisz na obiad. Wybór dodatków należy do ciebie, jednak niektóre składniki są niezbędne. Wszystkie umieszczono na liście poniżej, sprawdź ją i bierzmy się za gotowanie.
Składniki:
- 2 pęczki koperku
- 700 g mięsa wołowego z kością
- 2 skrzydełka z kurczaka
- 2 udka z kurczaka
- 2 l wody
- 2 plastry suszonych grzybów
- 2 marchewki
- w korzenie pietruszki
- 2 liście włoskiej kapusty
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 cebula
- 1 gałązka lubczyku
- ½ selera
- kawałek pora
- 150 g białego ryżu
- 150 ml śmietany 18%
- pieprz
- sól
Przepis na zupę koperkową
Zacznij od ugotowania bulionu. Mięso dokładnie umyj i przełóż do garnka. Zalej je zimną wodą i doprowadź do zagotowania. Odcedź mięso, przepłucz je i ponownie umieść w garnku. Zalej je nową wodą.
Włóż do niego obrane marchewki, korzenie pietruszki oraz grzyby, cebulę i liście włoskiej kapusty, pora, selera. Dodaj także wszystkie przyprawy. Garnek przykryj i gotuj przez 3-4 godziny.
Do ugotowanego bulionu wsyp ryż. Po 10 minutach wsyp drobno posiekany koperek. Do małej miski wlej odrobinę bulionu i dodaj śmietanę. Wymieszaj składniki, a następnie przelej je do garnka. Całość przypraw pieprzem oraz solą. Wymieszaj, gotuj przez chwilę i twoja zupa koperkowa. Sprawdź przepis na ciasto z polewą truskawkową oraz zobacz, z czego Makłowicz robi kotlety.