Myję, wkładam do słoika i zalewam. Tę domową fasolkę konserwową zawsze mam w swojej spiżarni
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/1920/fasolka_56ba37eef3.jpg)
Domowa fasolka konserwowa smakuje fenomenalnie. Z tym przepisem zrobisz ją w łatwy i szybki sposób. To sezonowe warzywo nigdy nie smakowało tak dobrze. Zrób ją, a jej smak zachwyci każdego domownika.
Fasolka konserwowa lepsza niż ze sklepu
Czerwiec to miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon na fasolkę. Choć potrwa on aż do września, warto już teraz poznać przepis, dzięki któremu jej smak zachowasz na długo. I wcale nie chodzi o mrożenie.
Z przepisem z dalszej części artykułu przygotujesz smaczną fasolkę szparagową, która smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu. Co więcej, nie zawiera ona szkodliwych substancji konserwujących. Tym sposobem przygotujesz ją nie tylko łatwo, ale też za pomocą naturalnych produktów. W jesienne i zimowe miesiące podziękujesz za ten przepis.
![fas olka.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/fas_olka_d7d660ef79.jpg)
Fasolka i kilka dodatków
Najważniejszym składnikiem jest oczywiście fasolka. Pamiętaj, żeby wybrać tę dojrzałą i najświeższą. Tylko wtedy masz gwarancję, że będzie smakowała doskonale. Niezbędne są także inne składniki, ale jak sama zobaczysz, można je policzyć na palcach jednej ręki. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a następnie zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Greek Cuisine, który znajduje się w serwisie YouTube.
Składniki:
- 1 kg zielonej fasolki
- 4 łyżeczki soli niejodowanej
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- wrzątek
Fasolka konserwowa - przepis
Fasolkę dokładnie umyj, a następnie odetnij jej końcówki i przekrój ją na pół. Obrane ząbki czosnku posiekaj w cienkie plastry. Do umytych i przegotowanych słoików wsyp odrobinę soli oraz kilka plasterków czosnku.
Następnie do każdego z nich wsyp fasolkę. Upchaj ją i zalej wrzątkiem. Do każdego słoika wlej po łyżce oliwy i szczelnie je zamknij.
Na koniec słoiki włóż do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej wrzątkiem do połowy wysokości. Gotuj pod przykryciem przez godzinę i odstaw do ostygnięcia. Sprawdź przepis na zapomnianą słodycz z PRL-u oraz dowiedz się, jak zrobić domową szynkę.
![fasolka w słoikach.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_w_sloikach_38be8f0c14.jpg)
![kaszanka](https://images.iberion.media/images/origin/kaszanka_5b32ef265a.jpg)
![cebula w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/cebula_9fb9a73de1.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_23bfc11422.jpg)
![warzywa w rękawie](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_w_rekawie_1ead7de13e.jpg)
![marynowanie schabu](https://images.iberion.media/images/origin/schab_z_piekarnika_0b4d67386a.jpg)
![desery z PRL](https://images.iberion.media/images/origin/desery_z_PRL_5a71657d33.jpg)
![agrest](https://images.iberion.media/images/origin/agrest_52b6fc638d.jpg)
![koperek](https://images.iberion.media/images/origin/koperek1_f10a4ed200.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_71e7cf1ae4.jpg)
![zupa zalewajka](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_zalewajka_fa47daa30a.jpg)
![warzywa w wodzie](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_w_wodzie_f3c19fbf0b.jpg)
![ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_78_07b24e89a1.jpg)
![Ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/Ziemniaki_1_8126153cff.jpg)
![przyprawa na grzejniku](https://images.iberion.media/images/origin/przyprawa_na_grzejniku_bac3acd1a9.jpg)
![papryki gotowe do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/papryka1_1a7a8f7a4f.jpeg)
![zupa pomidorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_pomidorowa_f8cfe8bdf5.jpg)
![nadziewane pomidorki](https://images.iberion.media/images/origin/nadziewane_pomidorki_6475e05b88.jpg)
![Ewa Wachowicz i gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_0f0467a24d.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_2ae0640963.jpg)
![Gołąbki zawijane](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_11f7483372.jpg)
![Kotlet gołąbek](https://images.iberion.media/images/origin/Kotlet_golabek_308a442928.jpg)
![szybki obiad z mięsem](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_miesem_2548275992.jpg)
![surówka z kiszonej kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_kiszonej_kapusty_acaedfa066.jpg)
![rogaliki](https://images.iberion.media/images/origin/rogaliki_b1f49e41d1.jpg)
![kapuśniak](https://images.iberion.media/images/origin/kapusniak_jpg_29ade66da9.jpg)
![warzywa w rękawie do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/Warzywa_1b89cc6141.jpg)
![Skarga PiS-u na PKW rozpatrzona](https://images.iberion.media/images/origin/Skarga_Pi_S_u_na_PKW_rozpatrzona_576c7aad15.png)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![Jacek Łągwa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2025_01_21_T182248_654_16e0b3680a.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![Uwielbiany aktor odebrał sobie życie](https://images.iberion.media/images/origin/Zmarl_znany_aktor_fot_X_00c3fec30f.png)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![fasolka edamame](https://images.iberion.media/images/origin/edame_bafd46b32c.jpg)
![Wycofane z Auchan](https://images.iberion.media/images/origin/Wycofane_z_Auchan_caee178e1b.png)
![fasolka edamame](https://images.iberion.media/images/origin/edame_bafd46b32c.jpg)