Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Myję, wkładam do słoika i zalewam. Tę domową fasolkę konserwową zawsze mam w swojej spiżarni
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 25.06.2024 09:15

Myję, wkładam do słoika i zalewam. Tę domową fasolkę konserwową zawsze mam w swojej spiżarni

fasolka konserwowa w słoikach
Fot. YouTube/Greek Cuisine

Domowa fasolka konserwowa smakuje fenomenalnie. Z tym przepisem zrobisz ją w łatwy i szybki sposób. To sezonowe warzywo nigdy nie smakowało tak dobrze. Zrób ją, a jej smak zachwyci każdego domownika.

Fasolka konserwowa lepsza niż ze sklepu

Czerwiec to miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon na fasolkę. Choć potrwa on aż do września, warto już teraz poznać przepis, dzięki któremu jej smak zachowasz na długo. I wcale nie chodzi o mrożenie.

Z przepisem z dalszej części artykułu przygotujesz smaczną fasolkę szparagową, która smakuje o wiele lepiej niż ta ze sklepu. Co więcej, nie zawiera ona szkodliwych substancji konserwujących. Tym sposobem przygotujesz ją nie tylko łatwo, ale też za pomocą naturalnych produktów. W jesienne i zimowe miesiące podziękujesz za ten przepis.

fas olka.jpg
Fot. YouTube/Greek Cuisine
Strzelczyk ma sposób na najlepsze młode ziemniaki. Gotuje je z tym dodatkiem, smakują obłędnie

Fasolka i kilka dodatków

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście fasolka. Pamiętaj, żeby wybrać tę dojrzałą i najświeższą. Tylko wtedy masz gwarancję, że będzie smakowała doskonale. Niezbędne są także inne składniki, ale jak sama zobaczysz, można je policzyć na palcach jednej ręki. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, a następnie zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Greek Cuisine, który znajduje się w serwisie YouTube. 

Składniki:

  • 1 kg zielonej fasolki
  • 4 łyżeczki soli niejodowanej
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • wrzątek

Fasolka konserwowa - przepis

Fasolkę dokładnie umyj, a następnie odetnij jej końcówki i przekrój ją na pół. Obrane ząbki czosnku posiekaj w cienkie plastry. Do umytych i przegotowanych słoików wsyp odrobinę soli oraz kilka plasterków czosnku. 

Następnie do każdego z nich wsyp fasolkę. Upchaj ją i zalej wrzątkiem. Do każdego słoika wlej po łyżce oliwy i szczelnie je zamknij. 

Na koniec słoiki włóż do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej wrzątkiem do połowy wysokości. Gotuj pod przykryciem przez godzinę i odstaw do ostygnięcia. Sprawdź przepis na zapomnianą słodycz z PRL-u oraz dowiedz się, jak zrobić domową szynkę

fasolka w słoikach.jpg
Fot. YouTube/Greek Cuisine