Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa
Ten pomysł na obiad bez mięsa spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Danie przygotujesz głównie z warzyw, a mimo to będzie przepyszne. Poznaj przepis umieszczony w artykule, a obiad przyrządzisz w łatwy sposób. Sprawdzi się idealnie nie tylko w piątek.
Doskonały pomysł na obiad bez mięsa
Wielu twierdzi, że obiad może być smaczny i pełnowartościowy, tylko jeżeli będzie składał się z mięsa. To mit, który został obalony przez przepis, z którego przygotujesz doskonałe danie obiadowe. Jego przyrządzenie jest nieskomplikowane i niezbyt czasochłonne.
Koniecznie dowiedz się, jak je zrobić i zaskocz domowników. Od teraz będziesz musiała robić je bardzo często, bo smak naprawdę uzależnia. Do tego potrawa pięknie się prezentuje. To jak, zaczynamy?
Co będzie ci potrzebne?
Danie składa się z warzyw z kilkoma dodatkami. O wszystkich niezbędnych produktach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Sprawdź ją i żadnego składnika nie pomijaj, bo wszystkie razem tworzą pyszne danie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 cukinie
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 1 żółta papryka
- 50 g kwaśnej śmietany
- 30 ml sosu sojowego
- 5 g ziół prowansalskich
- 200 g sera żółtego
- 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, który dobrze się rozpuszcza)
Przepis na obiad bez mięsa
Cukinie oraz bakłażany dokładnie umyj. Następnie natnij wzdłuż warzywa w odstępach, co 1,5 centymetra. Połącz warzywa, zrób to w sposób jak na zdjęciu powyżej.
Umyte pomidory pokrój w plastry i umieść je w szczelinach pomiędzy cukinią a bakłażanem. Paprykę również umyj i pokrój w plastry. Je również upchaj jak pomidory . Ser żółty pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm . Porozkładaj go równomiernie w naciętych warzywach
Do miski włóż śmietanę oraz wlej sos sojowy. Wsyp zioła prowansalskie i połącz składniki w jednolity sos. Za pomocą pędzelka posmaruj sosem warzywa.
Danie umieść do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz je przez 20 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij danie i posyp jego wierzch serem. Ponownie umieść całość w piekarniku i piecz przez 3 minuty. Krój na kawałki i podawaj na obiad . Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź także, jak wypadła restauracja po Kuchennych Rewolucjach oraz poznaj przepis na doskonałe ciasto .