Smakosze.pl Przepisy Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa
Fot. Canva/Smaczny.tv

Nacinam warzywa i zapiekam z tymi dodatkami. W kilka chwil mam pyszny obiad bez mięsa

18 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ten pomysł na obiad bez mięsa spodoba się nawet zagorzałym mięsożercom. Danie przygotujesz głównie z warzyw, a mimo to będzie przepyszne. Poznaj przepis umieszczony w artykule, a obiad przyrządzisz w łatwy sposób. Sprawdzi się idealnie nie tylko w piątek.

Doskonały pomysł na obiad bez mięsa

Wielu twierdzi, że obiad może być smaczny i pełnowartościowy, tylko jeżeli będzie składał się z mięsa. To mit, który został obalony przez przepis, z którego przygotujesz doskonałe danie obiadowe. Jego przyrządzenie jest nieskomplikowane i niezbyt czasochłonne.

Koniecznie dowiedz się, jak je zrobić i zaskocz domowników. Od teraz będziesz musiała robić je bardzo często, bo smak naprawdę uzależnia. Do tego potrawa pięknie się prezentuje. To jak, zaczynamy?

cukinia bakłaząn.jpg
Fot. Canva/Smaczny.tv
Nasz czytelnik odwiedził lokal po Kuchennych Rewolucjach. „Testujemy przed emisją, ale odkrycie!"

Co będzie ci potrzebne?

Danie składa się z warzyw z kilkoma dodatkami. O wszystkich niezbędnych produktach dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Sprawdź ją i żadnego składnika nie pomijaj, bo wszystkie razem tworzą pyszne danie. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 pomidory
  • 1 żółta papryka
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • 30 ml sosu sojowego
  • 5 g ziół prowansalskich
  • 200 g sera żółtego
  • 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, który dobrze się rozpuszcza)

Przepis na obiad bez mięsa

Cukinie oraz bakłażany dokładnie umyj. Następnie natnij wzdłuż  warzywa w odstępach, co 1,5 centymetra. Połącz warzywa, zrób to w sposób jak na zdjęciu powyżej.

Umyte pomidory pokrój w plastry i umieść je w szczelinach pomiędzy cukinią a bakłażanem. Paprykę również umyj i pokrój w plastry. Je również upchaj jak pomidory . Ser żółty pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm . Porozkładaj go równomiernie w naciętych warzywach

Do miski włóż śmietanę oraz wlej sos sojowy. Wsyp zioła prowansalskie i połącz składniki w jednolity sos. Za pomocą pędzelka posmaruj sosem warzywa.

Danie umieść do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz je przez 20 minut. Po upływie tego czasu wyciągnij danie i posyp jego wierzch serem. Ponownie umieść całość w piekarniku i piecz przez 3 minuty. Krój na kawałki i podawaj na obiad . Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Sprawdź także, jak wypadła restauracja po Kuchennych Rewolucjach oraz poznaj przepis na doskonałe ciasto .

gotowy obiad bez mięsa.jpg
Fot. Canva/Smaczny.tv
To ciasto wygląda jak z cukierni, a smakuje jeszcze lepiej. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Sprawdzone sposoby na szczury. Rozłóż te rośliny, gryzonie wyniosą się z prędkością światła
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy