Najbardziej szkodliwe przyprawy
Przyprawy stanowią nierzadko całe sedno danej kuchni - w Indiach mało które danie obejdzie się bez kurkumy czy garam masali, z kolei kuchnia włoska w dużych ilościach wykorzystuje oregano oraz bazylię. Jeśli jesteś fanem dobrze doprawionych dań, strzeż się.
Zioła, tak jak wszystkie inne substancje chemiczne, które wchodzą w kontakt z ciałem człowieka, wpływają na jego funkcjonowanie. Nie można wykorzystywać ich więc zbyt dużo, wszak szkodliwość zależna jest najczęściej od ilości danej substancji.
Cukier i sól - te przyprawy są najbardziej niezdrowe
Nikomu nie trzeba ich przedstawiać. Sól dodajemy do każdego wręcz dania, nawet deserów, z kolei cukier działa na nas wręcz uzależniająco. Jeśli ktoś nagminnie przesadza z ich ilością i dodaje je do swojego jedzenia non stop, musi liczyć się z konsekwencjami.
Największą z nich jest bez wątpienia otyłość, która jest jedną z najgorszych chorób cywilizacyjnych. Podobnie jest z problemami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą i wieloma innymi przypadłościami - aby ich uniknąć, należy znacznie ograniczyć obie przyprawy.
Zioła, które mają zły wpływ na zdrowie
Liście laurowe, tak bardzo lubiane przez Polaków we wszelkich zupach czy gulaszach, źle wpływają na działanie wątroby. Podobnie jest w przypadku kminku - co więcej, według portalu beszamel.se.pl, amerykańscy naukowcy ostrzegają przed jedzeniem kminku w czasie chemioterapii. Może ona zostać przez to zaburzona.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę.
Bazylia także może negatywnie wpływać na działanie wątroby, dlatego warto wystrzegać się dodawania kopiastych łyżek do ulubionego sosu pomidorowego. Chilli, w którym zawarta jest kapsaicyna, ma mieć właściwości sprzyjające powstawaniu nowotworów.
Źródło: AlexRaths, Getty Images Pro
Przyprawa, która ma wykazywać działanie narkotyczne
Mało kto by się spodziewał, że popularna w każdej kuchni przyprawa może mieć działanie odurzające. Według specjalistów, świeżo starta gałka muszkatołowa, ma właściwości zmieniające percepcję i zaburzające świadomość.
Ocet również często spotykany jest w polskiej kuchni - uwielbiamy dodawać go do galaret czy sosów. W dużych ilościach niewskazany przy wrzodach żołądka. Źle wpływa również na czerwone krwinki i nerki. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać go w żadnych ilościach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel.se.pl