Najczęściej popełniane błędy podczas pieczenia ciast
Pieczenie jest jedną z najbardziej podstawowych form obróbki termicznej. Właśnie w taki sposób przygotowuje się rozmaite specjały. Ogromną popularnością cieszą się wszelkiej maści ciasta. Podczas ich pieczenia nietrudno o poważne błędy. Jednym z nich jest łączenie ze sobą zimnych składników.
Dla wielu smakoszy pieczenie ciast jest formą relaksacyjnego zajęcia. Nie bez powodu to zajęcie cieszy się sporym zainteresowaniem. Niestety w trakcie pieczenia możemy kompletnie zrujnować nasze specjały. Jakich błędów lepiej unikać?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczenie zakończy się sukcesem, jeśli będziesz pamiętać o kilku zasadach
Z całą pewnością pieczenie jest nie lada sztuką. Istnieje ogrom potraw, które można przygotować w ten sposób. Wśród nich prym wiodą ciasta. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na trzyskładnikowy sernik . Dziś skupimy się na częstych błędach, które smakosze popełniają podczas pieczenia.
Jedną z najważniejszych zasad jest łączenie ze sobą składników o zbliżonej temperaturze. Najlepiej, jeśli będzie ona pokojowa. W związku z tym przed rozpoczęciem przygotowań powinniśmy wyjąć składniki z lodówki. Przeważnie wystarcza 30 minut.
Skoro już o składnikach mowa, nie można pominąć faktu, że liczne grono smakoszy wzbogaca swoje pieczone specjały o zbyt wiele składników . W takiej sytuacji bardzo łatwo o błędy wynikające z niezachowania odpowiednich proporcji. Tym samym lepiej ograniczyć składniki do niezbędnego minimum.
Pieczenie przyniesie nam lepsze rezultaty, jeśli będziemy trzymali się ściśle przepisów . Niekiedy nawet niewielkie zmiany mogą doprowadzić do zakalca lub innego kulinarnego rozczarowania. Lepiej odpuścić sobie dodawanie składników na oko.
Czego nie robić, kiedy w grę wchodzi pieczenie?
Wypieki bardzo często źle znoszą zmiany temperatur, w związku z tym w trakcie pieczenia nie otwierajmy kuchenki . Nie bez powodu przeważająca część urządzeń wyposażono w szybki w drzwiach. Z tego samego powodu po zakończeniu pieczenia, ciasto zostawiamy w piekarniku i czekamy, aż temperatura sama zmaleje.
Nie można zapomnieć o tym, że w trakcie przygotowywania ciasta warto wykorzystać papier do pieczenia. Takie niepozorne rozwiązanie może nas uchronić przed przypalonym ciastem. Pieczenie powinno się również odbywać w rozgrzanym piekarniku.
Kiedy ciasto jest już gotowe, nie powinniśmy go kroić dopóki nie wystygnie, Gorący wypiek może rozpaść się na kawałki. Lepiej trochę poczekać. Godne uwagi jest ciasto z rabarbarem od siostry Anastazji.
Canva / 8vFanI
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kobiece inspiracje; Pyszności