Najczęstszy błąd podczas smażenia naleśników
Z pozoru może wydawać się, że większość z nas wie już wszystko na temat naleśników - w praktyce wielu Polaków cały czas popełnia jeden błąd podczas ich gotowania. Po wymieszaniu ciasta należy odstawić je na około 30 minut, aby dobrze się nawodniło i napęczniało. Bez tego etapu masa może nie być aksamitnie gładka i delikatna.
Naleśniki są świetnym rozwiązaniem dla rodzin, które nie mogą wybrać, co będą jadły na obiad. Można je bowiem przygotować na wiele różnych sposobów, z niecodziennymi, jak i powszednimi dodatkami - dzięki uniwersalności każdy ma szansę czerpać dużą przyjemność z jedzenia naleśników.
Nawet pomimo tak dużej popularności, niektórzy dalej nie wiedzą, że ciasto naleśnikowe powinno zostać odłożone po sporządzeniu na 30 minut. Wilgoć dokładnie przenika drobinki mąki, co pozwala uzyskać znacznie lepszą konsystencję, smak oraz puszystość po usmażeniu na patelni.
Przepis na idealne naleśniki
Składniki:
-
400 g mąki
-
4 jajka
-
300 ml wody gazowanej
-
3 łyżki oleju
-
600 ml mleka
-
pół łyżeczki soli
Zacznij od wbicia jajek do miski i zmiksowania ich z mlekiem na niskich obrotach. Cały czas mieszając, dodawaj do nich przesianą mąkę, następnie wlej połowę wody, wsyp sól i dokładnie połącz składniki. Odstaw miskę pod przykryciem na 30 minut, aby jej zawartość była dobrze nawodniona.
Po tym czasie do masy wlewaj powoli drugą połowę wody, aż ciasto uzyska gęstość słodkiej śmietany 12%. Żeby wygodnie sprawdzić, czy ma odpowiednią konsystencję, włóż łyżkę i spójrz na jej tył. Jeśli oblepiło ją cienką warstwą i stosunkowo szybko spływa, jest gotowe.
Patelnię z grubym dnem należy dobrze rozgrzać przed posmarowaniem tłuszczem . Pokryj ją cienką warstwą oleju lub masła. Wylewaj porcje ciasta, rozprowadź je na całej powierzchni patelni i smaż na jasnobrązowy kolor z obu stron. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealną bitą śmietanę. Ten tekst pokazuje sposób na puszyste i delikatne racuchy.
Źródło zdjęcia: canva/philipimage, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: pelnytalerz; beszamel.se.pl