Smakosze.pl Produkty Najgorsza ryba obok pangi, a Polacy wciąż ją jedzą. Fatalny wybór na świąteczny stół
Canva/juffy

Najgorsza ryba obok pangi, a Polacy wciąż ją jedzą. Fatalny wybór na świąteczny stół

12 grudnia 2023

Zwykle na świątecznych stołach znajdziemy karpie i śledzie. Jednak osoby, które szukają kulinarnych nowości, mogą skusić na zakup ryby, która jest jeszcze gorsza od pangi. Pełno w niej ołowiu, dlatego lepiej omijać ją szerokim łukiem. Pod żadnym pozorem nie kupujcie jej na Boże Narodzenie.

Jakie ryby na Boże Narodzenie?

Zwykle to karp jest numerem 1 na naszych wigilijnych stołach. Niektórzy go uwielbiają, innym nie odpowiada nieco mulisty smak tej ryby . Na święta kupujemy też śledzie, które podajemy w oleju lub pod smakowitą pierzynka w sałatce. Czy przy okazji Bożego Narodzenia warto sięgnąć po zupełnie inną rybę?

Jeśli mowa o tilapii to nie warto ryzykować. Ta ryba hodowana na ogromną skalę. W sklepach znajdziemy ją pod postacią zgrabnych filetów, które aż proszą się, by je kupić. Jednak tilapia to niewłaściwy wybór. Jest jeszcze gorsza od pangi, która okryta jest złą sławą, bo zawiera metale ciężkie i toksyny .

tilapia
Canva/mansum008
Biorę kilka składników, zapiekam i mam obiad na kilka dni. Rodzina prosi mnie o to co tydzień

Tilapia, czyli ołów na talerzu

Mięso tilapii jest delikatne i chude, dlatego bywa często kupowane. Jednak pozory mylą, bo ta niedroga ryba o nieco miętowym smaku nasycona jest ołowiem . W naturalnych warunkach Tilapia występuje w Afryce, ale ogromne hodowle zlokalizowane są w Azji. Ryby żyją tam w opłakanych warunkach i przesycone są niepożądanymi substancjami.

Morski Instytut Rybacki wykazał, że najwięcej ołowiu jest w Tilapiach, które pochodzą z Wietnamu i Chin. Już teraz te rybę porównuje się do pangi, która karmiona jest zanieczyszczoną paszą, antybiotykami, hormonami, a jej mięso jest pełne toksyn . Tilapia hodowana jest w równie karygodnych warunkach i w podobny sposób karmiona.

Ryba, która zdrowia nam nie doda

Nie powinniśmy kupować Tilapii, które pochodzą z hodowli w Hondurasie, Wietnamie, Chinach i Indonezji. Jeśli mamy pewność, że ta ryba jest hodowana w warunkach ekologicznych i pochodzi z hodowli zrównoważonej, to tylko taką rybę możemy wybrać. Powinna przebywać w hodowli, gdzie jest zamknięty obieg wody filtrowanej i nie podaje się rybom sztucznej paszy z hormonami.

Trzeba mieć też świadomość, że ryba hodowana w odpowiednich warunkach będzie dużo droższa. Takie ekologiczne hodowle funkcjonują w Polsce . Ryby żyją w wodzie o odpowiednim natlenieniu i z zachowaniem zasad bezpieczeństwa sanitarnego. Tylko ryby ze sprawdzonych źródeł zapewnią nam smaczne i przede wszystkim zdrowe mięso. Pisaliśmy o patencie Tomasza Strzelczyka na smażenie karpia. Radziliśmy, jak oczyścić karpia ze śluzu.

tilapia
Canva/Valentin Ghita's

Źródło: beszamel.se.pl, haps.pl

Wlej to do garnka podczas gotowania barszczu. Ten dodatek jest najważniejszy, od razu zobaczysz różnicę
Jeśli zobaczysz to na orzechach, lepiej uważaj. Dietetyk ostrzega, mało kto ma o tym pojęcie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy