Smakosze.pl Porady Najgorsze miejsce na wylanie zepsutej zupy czy sosu. Prosta droga do zatkanych rur
canva/Kateryna Kukota

Najgorsze miejsce na wylanie zepsutej zupy czy sosu. Prosta droga do zatkanych rur

3 czerwca 2023

Zepsuta zupa w wielu domach wylewana jest do toalety. Taka praktyka może mieć jednak przykre konsekwencje. Podpowiadamy, gdzie usunąć płynne resztki i tym samym zachować kanalizację w dobrym stanie.

Gdzie wyrzucić zepsutą zupę?

Przygotowanie zbyt dużych ilości jedzenia może zdarzyć się każdemu. Gdy jednak się już zepsują, należy ze spokojem ocenić sytuację i z pomocą informacji udostępnionych przez administrację budynków czy lokalną oczyszczalnię ścieków zabezpieczyć odpady.

Jak podaje portal Strzelce360, w większości przypadków zepsuta zupa powinna trafić do czarnego pojemnika, czyli do odpadów zmieszanych. Niektóre gminy umożliwiają wyrzucanie tego produktu do kontenera bioodpadów, lecz ma to miejsce tylko wtedy, gdy ten rodzaj śmieci nie jest przerabiany na kompost. W każdym przypadku trzeba oddzielić mięso — ono zawsze powinno trafiać do czarnego kosza.

O ile więc spleśniałe warzywa czy chleb nie są trudne do usunięcia, o tyle zupy czy sosy mogą stanowić pewien problem. Nie wolno ich jednak pod żadnym pozorem wylać do toalety.

Sprawia, że rosół w sekundę robi się klarowny i nabiera smaku. Dziś nikt jej nie dodaje

Dlaczego nie można wylewać zupy do kanalizacji?

Choć w wielu gospodarstwach wciąż tak się dzieje, przeniesienie zepsutej zupy do toalety w najlepszym wypadku może doprowadzić do jej zatkania. O innych kłopotach portalowi Strzelce360 opowiedziała prezeska spółki Zaw-Kom zarządzającej gospodarką ściekową w gminie Zawadzkie, Gabriela Krawiec-Górzańska :

Spotykamy się często z grubymi nawisami twardego tłuszczu w instalacji wewnętrznej budynku, którego usunięcie wymaga nawet demontażu kafelek/mebli kuchennych, odwiertów w posadzce. W drugiej kolejności zator blokuje odpływ w sieci kanalizacyjnej, prowadząc do wylewania fekaliów np. w piwnicy. Natomiast w trzeciej – obumierają bakterie na oczyszczalni ścieków.

Widać zatem wyraźnie, że konsekwencje naszej niefrasobliwości mogą być czasem kosztowne nawet dla wszystkich lokatorów bloku.

Jak dobrze zabezpieczać zupy?

O ile do kontenerów bio możemy wlewać zupy bezpośrednio, do odpadów zmieszanych warto przenieść je w nierecyklingowalnym opakowaniu np. w plastiku, który nie podlega temu procesowi.

Najlepiej oczywiście nie dopuścić do zmarnowania żywności i zawczasu zupę zapasteryzować lub zawekować. Więcej o procesie pasteryzacji przeczytacie w tym artykule . Sprawdźcie też jak przerobić warzywa po rosole na smaczny pasztet .

Zupy warto wekować.png
canva/MagMos

Źródło: strzelce360

W tych godzinach Biedronkę będą zalewać tłumy. Właśnie wprowadzili rabato-godziny
Niektórzy patrzą na niego z pogardą, a mistrzowie kuchni smażą na nim schabowe. Dlaczego?
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy