Smakosze.pl Porady Najgorszy błąd, jaki notorycznie popełniamy w kuchni. Odbija się na naszym zdrowiu
Chlebak umieszczony w chlebaku
Fot. Shutterstock/New Africa

Najgorszy błąd, jaki notorycznie popełniamy w kuchni. Odbija się na naszym zdrowiu

24 marca 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Kiedyś był w praktycznie każdej kuchni, dzisiaj nadal można go spotkać w wielu domach, jednak jest to troszkę zapomniana, a jakże pożyteczna rzecz. Taki drewniany pojemnik odpowiada za właściwą cyrkulację powietrza. Jednak wiele osób zapomina o tym, aby o niego dbać. Sprawdźcie, jak pielęgnować chlebak

Po co nam chlebak?

Chleb codziennie kupuje i spożywa wiele osób. Jak wiadomo, bardzo ważne jest jego odpowiednie przechowywanie, a taką funkcję niegdyś z powodzeniem pełnił chlebak , który można było spotkać w każdym domu. Z biegiem czasu jednak pojemnik na pieczywo zyskał nową rolę – stał się nie tylko praktycznym elementem, lecz także stylowym akcesorium dekoracyjnym.

Dziś ludzie coraz częściej poszukują nowoczesnego wzornictwa oraz oryginalnego designu, decydując się na eleganckie chlebaki , które wkomponowują się w aranżację wnętrza. Natomiast kiedyś był to zwykły, drewniany pojemnik, mający niesamowity klimat.

Pieczywo umieszczone w chlebaku
Fot. Shutterstock/New Africa

Mimo wszystko nadal w wielu domach można się natknąć na chlebak . Oprócz swojego zastosowania wymaga on również odpowiedniej pielęgnacji, w końcu trzymamy tam pieczywo, które później spożywamy. Zobaczcie jakich błędów lepiej nie popełniać.

Krojenie pieczywa na desce
Fot. Shutterstock/New Africa
Zrobili placki ziemniaczane "z butli". Przy próbowaniu od razu to zauważyli

Co może czaić się w chlebaku?

Jak się okazuje, w chlebaku gromadzą się nie tylko pozostałości pieczywa w postaci okruszków. Może znajdować się tam coś o wiele bardziej niebezpiecznego. Mowa między innymi o tym, że w takich pojemnikach mogą rozwijać się bakterie Salmonelli, drożdżaki czy też roztocza, które są oczywiście bardzo groźne .

Dlatego też warto chlebak odpowiednio pielęgnować. Jak to zrobić? Aby zadbać o zdrowie domowników, warto pamiętać o regularnym czyszczeniu chlebaka. Usunięcie okruszków to zaledwie pierwszy krok. Raz w tygodniu należy bardzo dokładnie przemywać pojemnik przy użyciu ściereczki nasączonej octem . Warto również zwrócić uwagę na najmniejsze zakamarki, które mogą skrywać zanieczyszczenia.

Dalsza część tekstu pod filmem .

Co jeszcze warto mieć na uwadze?

Jeśli posiadamy w domu chlebak i regularnie przechowujemy w nim pieczywo, to warto znać ten trik. Aby pieczywo szybko nie zrobiło się czerstwe i suche, warto w pojemniku umieścić połówkę jabłka i wymieniać ją co trzy dni . Dzięki takiemu prostemu patentowi nasze pieczywo dłużej zachowa swoją świeżość.

Jeśli jednak nie dbacie o wasz chlebak, powinniście wiedzieć, jakie mogą być objawy zatrucia pleśnią. Przede wszystkim nie wolno jest spleśniałego chleba. Należy go od razu wyrzucić, ponieważ zepsute jedzenie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Może negatywnie wpływać na mikroflorę jelit, co w konsekwencji może doprowadzić do zaburzenia jelit . Poza tym pleśń zawiera mikotoksyny, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Dlatego należy regularnie pielęgnować i dbać o nasz chlebak , aby nie pojawiały się w nim niebezpieczne bakterie.

Sprawdź przepis na gołąbki z kapustą pekińską . Zobacz, czego lepiej nie wkładać do koszyczka wielkanocnego .

Spleśniały chleb.jpg
Fot. Canva/Mukhina1
Ważna wiadomość dla klientów. Chodzi o kartę Moja Biedronka, masz 2 dni
Do zmielonej kawy dodaj sól, płyn do naczyń i ocet. Ten patent zasługuje na Nagrodę Nobla
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl