To najlepsza kapusta na gołąbki, a mało kto używa. Smakują obłędnie

Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które zdobyło sympatię wielu osób. Ich przygotowanie wymaga czasu, natomiast efekt końcowy w postaci niesamowitego smaku wynagradza wszystko. Te gołąbki, które wszyscy znamy, są nieziemskie. Co powiecie na to, żeby zrobić je z wykorzystaniem innej kapusty? Koniecznie wypróbujcie.
Gołąbki polską wizytówką
Gołąbki są daniem, którego musi spróbować każdy Polak, ale również obcokrajowiec. Jest to piorunujące połączenie smaków kapusty i aromatycznego mięsa, a także kaszy gryczanej lub ryżu. Cały proces przygotowywania gołąbków trwa dość długo, jednak wiemy, na co się piszemy. Warto poświęcić czas, aby finalnie uzyskać przepyszne danie, które podbija podniebienia.

Jednak okazuje się, że gołąbki można przyrządzić na różne sposoby. Klasyczne wszyscy znamy, pora spróbować zupełnie nowych, może dość nowatorskich. Te, które chcemy Wam zaproponować, z pewnością Was zachwycą, a do tego zrobią furorę na rodzinnym obiedzie.

Gołąbki z kapusty pekińskiej
Kapusta na gołąbki nie musi być tylko ta, którą wszyscy znamy. Pekińska to również świetny wybór, szczególnie jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, a przy tym próbować nowych smaków. Do przygotowania takich gołąbków będziemy potrzebować następujących składników.
Kapusta:
- 1 kapusta pekińska
- woda
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wywaru pozostałego od gotowania kapusty
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3-4 łyżki farszu grzybowego
- pół słoika, czyli 3-4 łyżki bazy marchewkowej do potraw (przepis jest tutaj)
- pieprz
- sól
Sos do gołąbków:
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 500 ml wywaru od gotowania kapusty
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól do smaku
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej?
Gołąbki z kapusty pekińskiej są świetnym wyborem, jeśli chcemy troszkę odbiec od tych tradycyjnych. Z pewnością nie odbiegają one smakiem, a do tego spróbujemy czegoś nowego.
W pierwszej kolejności myjemy kapustę pekińską, odcinamy kawałek od strony głąba, mniej więcej 3 centymetry, po czym oddzielamy pojedyncze liście od główki. Następnie należy obgotować liście w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Powinno to trwać około 5 minut. Trzeba jednak bacznie obserwować, aby liście kapusty nie zrobiły się zbyt miękkie. W kolejnym kroku je odsączamy i odstawiamy do wystudzenia.
Bierzemy się za farsz. Do garnka wsypujemy jedną szklankę kaszy gryczanej i zalewamy dwiema szklankami gorącego wywaru z kapusty. Następnie gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki.
W międzyczasie kroimy pieczarki w plasterki i przesmażamy na patelni rozgrzanej masłem klarowanym lub olejem.
Do miski przekładamy ugotowaną kaszę i pieczarki. Wcześniej musimy również przygotować farsz grzybowy i podsmażoną bazę marchewkową, którą robimy w następujący sposób. W garnku podsmażamy pokrojona drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy startą marchewkę. Doprawiamy całość solą, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. Baza marchewkowa gotowa. Farsz grzybowy można natomiast pominąć, jeśli takiego nie mamy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
W garnku, w którym gotowaliśmy kapustę, należy umieścić trzy jej liście, aby gołąbki się przypadkiem nie przypaliły.
Farsz umieszczamy w liściach kapusty i starannie zawijamy, tworząc gołąbki.

W międzyczasie robimy również sos. Do garnka przekładamy koncentrat pomidorowy, łyżkę papryki słodkiej oraz wodę po gotowaniu kapusty. Na koniec doprawiamy sos solą.
Gołąbki układamy w garnku, na którego dnie wyłożyliśmy wcześniej liście kapusty. Następnie zalewamy je przygotowanym sosem, przykrywamy przykrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny.
Tak przygotowane gołąbki z kapusty pekińskiej możemy podać z ziemniakami.
Sprawdź przepis na pyszne ślimaczki z ciasta francuskiego. Zobacz, jakie jest najtańsze i najlepsze mięso na rosół.





































