Najgorszy dodatek do kiszonych. Ogórki będą miękkie i stracą smak
Ogórków kiszonych nigdy dość. Jednak jeden dodatek prawi, że niestety będziemy musieli obejść się smakiem. Ogórki kiszone wyjdą zbyt miękkie i będą bezwartościowe. Podpowiadamy, jakiego produktu nigdy nie używać podczas kiszenia.
Ogórki kiszone, czyli smak i zdrowie na talerzu
Ogórki kiszone uwielbiamy i chętnie się nimi zajadamy. Są pysznym dodatkiem do kanapek, surówek i dań obiadowych . Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym bywa nie lada rarytasem. Wszystko dlatego, że ogórki mają ten niezwykły smak i są jędrne.
Takie właśnie lubimy najbardziej. Niestety podczas kiszenia możemy popełnić błąd, który będzie nas słono kosztował . Ogórki wyjdą bez smaku i będą miękkie, a tego przecież nie chcemy. Dlatego radzimy, jakiego produktu nie używać podczas kiszenia ogórków .
Zapomnij o tym produkcie podczas kiszenia
Sól jest ważnym składnikiem podczas procesu fermentacji. To ona sprawia, że ogórki odpowiednio się ukiszą, będą smaczne, twarde . Po prostu takie, jak trzeba. Jednak, gdy użyjemy soli jodowanej, to cały wysiłek pójdzie na marne . Jod zawarty w takiej soli spowolni proces fermentacji. Ogórki będą miękkie i stracą cały smak.
Dlatego podczas kiszenia ogórków zawsze używajmy soli kamiennej. Nie zawiera ona antyzbrylaczy i innych niepotrzebnych składników, w tym jodu. Kiszenie ogórków z dodatkiem tej przyprawy to gwarancja smaku.
Jakich błędów unikać podczas kiszenia ogórków?
Warto użyć młodych, niedużych i jędrnych ogórków . Starsze okazy, które są wyrośnięte, mogą wyjść puste w środku . Nie należy kisić też ogórków o zbyt ciemnej skórce. Najlepsze są młode i jasne egzemplarze. Ogórki trzeba też ciasno układać w słoikach.
Wówczas nie wypłyną i będą w całości przykryte zalewą. Jaka jest najlepsza temperatura do kiszenia ogórków? To kilkanaście stopni Celsjusza . W takiej temperaturze ogórki się nie zepsują i będą smaczne. Pisaliśmy o tym, na jakim produkcie zrobić najlepsze racuchy. Podawaliśmy też przepis na pyszne ciasto Marcinek z Podlasia.
Źródło: pysznosci.pl, winiary.pl