Smakosze.pl Porady Najgorszy dodatek do kiszonych. Ogórki będą miękkie i stracą smak
Fot. Canva/Achanov Michael

Najgorszy dodatek do kiszonych. Ogórki będą miękkie i stracą smak

3 sierpnia 2024

Ogórków kiszonych nigdy dość. Jednak jeden dodatek prawi, że niestety będziemy musieli obejść się smakiem. Ogórki kiszone wyjdą zbyt miękkie i będą bezwartościowe. Podpowiadamy, jakiego produktu nigdy nie używać podczas kiszenia.

Ogórki kiszone, czyli smak i zdrowie na talerzu

Ogórki kiszone uwielbiamy i chętnie się nimi zajadamy. Są pysznym dodatkiem do kanapek, surówek i dań obiadowych . Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym bywa nie lada rarytasem. Wszystko dlatego, że ogórki mają ten niezwykły smak i są jędrne.

Takie właśnie lubimy najbardziej. Niestety podczas kiszenia możemy popełnić błąd, który będzie nas słono kosztował . Ogórki wyjdą bez smaku i będą miękkie, a tego przecież nie chcemy. Dlatego radzimy, jakiego produktu nie używać podczas kiszenia ogórków .

ogórki kiszone
Fot.Canva/FactoryTh
Do sernika zawsze dodaję nietypowy składnik. Ciasto jest puszyste, nie pęka i nie opada

Zapomnij o tym produkcie podczas kiszenia

Sól jest ważnym składnikiem podczas procesu fermentacji. To ona sprawia, że ogórki odpowiednio się ukiszą, będą smaczne, twarde . Po prostu takie, jak trzeba. Jednak, gdy użyjemy soli jodowanej, to cały wysiłek pójdzie na marne . Jod zawarty w takiej soli spowolni proces fermentacji. Ogórki będą miękkie i stracą cały smak.

Dlatego podczas kiszenia ogórków zawsze używajmy soli kamiennej. Nie zawiera ona antyzbrylaczy i innych niepotrzebnych składników, w tym jodu. Kiszenie ogórków z dodatkiem tej przyprawy to gwarancja smaku.

Jakich błędów unikać podczas kiszenia ogórków?

Warto użyć młodych, niedużych i jędrnych ogórków . Starsze okazy, które są wyrośnięte, mogą wyjść puste w środku . Nie należy kisić też ogórków o zbyt ciemnej skórce. Najlepsze są młode i jasne egzemplarze. Ogórki trzeba też ciasno układać w słoikach.

Wówczas nie wypłyną i będą w całości przykryte zalewą. Jaka jest najlepsza temperatura do kiszenia ogórków? To kilkanaście stopni Celsjusza . W takiej temperaturze ogórki się nie zepsują i będą smaczne. Pisaliśmy o tym, na jakim produkcie zrobić najlepsze racuchy. Podawaliśmy też przepis na pyszne ciasto Marcinek z Podlasia.

ogórki kiszone
Fot. Canva/Nadezhda_Nesterova

Źródło: pysznosci.pl, winiary.pl

Wrzuć na patelnię i dodaj przyprawy. Smażona cukinia nie ma sobie równych
Zrób przed mrożeniem. Kurki nie będą gorzkie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy