Zrób przed mrożeniem. Kurki nie będą gorzkie

Kurki należą do jednych z najbardziej lubianych grzybów. Chcemy zachować je na dłużej i cieszyć się ich smakiem. Dlatego mrozimy te grzyby. Jednak, jak mrozić kurki, by nie były gorzkie? Mamy na to sprawdzony sposób.
Kurki w naszej kuchni
Lubimy zbierać grzyby, a jeszcze bardziej je jeść. Do lubianych leśnych rarytasów należą między innymi kurki, z którymi wiele dań smakuje wybornie. Jajecznica z kurkami ma niepowtarzalny smak, a sosy stają się smaczniejsze. Kurki są też dobrym dodatkiem do zup, ryb i mięs.
Te lubiane grzyby można wykorzystać w farszu do pierogów i naleśników. Jak zachować kurki na dłużej? Warto je mrozić. Jednak czasem grzyby mają gorzki smak spowodowany niską temperaturą. Jak mrozić kurki, by były smaczne i nie miały goryczki? Jest na to sprawdzony sposób.

Jak przygotować grzyby do mrożenia?
Do mrożenia powinniśmy użyć nieuszkodzonych grzybów. Muszą zostać wcześniej oczyszczone. Najlepiej czyścić kurki szczoteczką lub pędzelkiem. Jednak nie powinniśmy grzybów moczyć w wodzie. Gdy są bardzo brudne, można je umyć pod bieżącą wodą.
Bardzo małe kurki należy na krótko zanurzyć w ciepłej wodzie z dodatkiem soli. Potem grzyby odcedzamy i osuszamy. Mrożenie grzybów jest znakomitym sposobem na to, by później użyć ich w kuchni. Niestety zdarza się, że grzyby po mrożeniu są gorzkie.
Jak prawidłowo mrozić kurki?
Zanim kurki trafią do zamrażalnika, należy je zblanszować. Zabieg ten polega na krótkim zanurzeniu grzybów w osolonym wrzątku, czyli ich sparzeniu. Na 1 kg kurek powinniśmy użyć 3 litrów wody z 1 łyżeczką soli. Dzięki soli grzyby pozostaną jędrne. Następnie kurki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty.
Potem je odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Robimy to, by przerwać gotowanie w ich wnętrzu. Ostudzone i osuszone kurki mrozimy w niewielkich porcjach. Po rozmrożeniu grzyby można smażyć i gotować. Warto tez pamiętać, że kurki można mrozić przez 8 miesięcy. Pisaliśmy o tym, jak przygotować smaczne kotlety z cukinii. Podawaliśmy przepis na ciasto z brzoskwinią w roli głównej.

Źródło: beszamel.se.pl





































