Smakosze.pl Przepisy Najłatwiejszy piernik. Największy hit na Boże Narodzenie
Canva

Najłatwiejszy piernik. Największy hit na Boże Narodzenie

21 grudnia 2023

Świąteczny piernik to jedna z tych rzeczy, na które wielu z nas czeka z utęsknieniem. Problem polega na tym, że w przypadku większości przepisów, trzeba przygotowywać go sporo wcześniej. Jeśli przegapimy właściwy moment, możemy jednak skorzystać z tego przepisu.

Piernik na ostatnią chwilę

Leżakowanie piernika może być torturą dla tych, którzy nie mogą się doczekać, by go spałaszować. Może też okazać się niedogodnością dla tych, którzy chcą dać mu odpocząć, ale nie mają gdzie. Jest też wreszcie przeszkodą dla zapominalskich, którzy nie zorientowali się w porę o piernikowej potrzebie.

Wszystkim im, zwłaszcza tym ostatnim, z pomocą przychodzi przepis na natychmiastowy piernik. Składniki są łatwo dostępne w sklepach, a przygotowanie niezwykle proste.

Projekt bez nazwy-11.jpg
fot. Canva
Zawsze na Boże Narodzenie robię taki obiad. Ta karkówka w chwilę znika z talerzy, każdy chce dokładkę

Przepis na szybki piernik

Piernik upieczony z mlekiem i proszkiem do pieczenia będzie może nieco inny od tego, do czego przywykliśmy, ale spóźniony nie wybrzydza. Zresztą jest to w dalszym ciągu pyszne, choć może nieco mniej tradycyjne ciasto. Można się nawet pokusić o to, by przygotować go oprócz, a nie zamiast tradycyjnego.

Składniki

  • Szklanka cukru
  • Szklanka mleka
  • Dwie szklanki mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki kwaskowych powideł
  • Przyprawa do piernika
  • Powidła do przełożenia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa czekoladowa wg wybranego przepisu

Szybki piernik – przygotowanie

W garnku mieszamy mleko, cukier i kakao, a następnie, podgrzewając i mieszając, dodajemy stopniowo masło. Mieszamy na jednolitą masę nie doprowadzając do zagotowania. Zostawiamy do wystudzenia.

Wybijamy żółtka, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy powidła, a następnie mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, mieszając na jednolitą masę po każdym składniku. Następnie ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z resztą ciasta.

Pieczemy w tempteraturze 170 st. przez ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy polewą. Ciasto można też przekroić poziomo na pół i przełożyć masą mascarpone, powidłami lub polewą.

Wypróbuj też przepis  na tradycyjny sernik .

Projekt bez nazwy-10.jpg
fot. Canva

Strzelczyk pokazał, jak robi tradycyjną sałatkę jarzynową. Jeden dodatek nawet dziś wzbudza kontrowersje
Zamiast śledzi na wigilię podaję to. Błyskawicznie znika z talerzy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy