Strzelczyk pokazał, jak robi tradycyjną sałatkę jarzynową. Jeden dodatek nawet dziś wzbudza kontrowersje
Tomasz Strzelczyk, jeden z najpopularniejszych kucharzy na polskim Youtubie, pokazał swój przepis na tradycyjną polską sałatkę jarzynową z majonezem. Choć doskonałego nie trzeba udoskonalać, jeden składnik może niektórych zdziwić.
Sałatka jarzynowa wg Strzelczyka
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa składa się z warzyw, które już raz były użyte – do przygotowania bulionu. Dlatego jest tak częstą towarzyszką naszych świąt. Przygotowujemy wtedy tyle potraw, że składniki płynnie przechodzą z jednej do drugiej z nich.
Tomasz Strzelczyk nie zrywa z tradycją radykalnie. Z drugiej strony wiadomo – im bardziej tradycyjne danie, tym więcej jego regionalnych, lokalnych i rodzinnych wariacji. Co więc powiecie na taki przepis jak zaprezentowany przez youtubera?
Zamówił bigos na jarmarku świątecznym. Po spróbowaniu ostrzegł wszystkich „Nie kupujcie tego ludzie”Sałatka jarzynowa Strzelczyka – przepis
Strzelczyk dodaje do swojej sałatki kilka składników, które nie zawsze się w niej znajdują. Mnie najbardziej zainspirował dodatek, który znalazł się w niej oprócz majonezu – musztarda. Ale jest też druga strona medalu. Kucharz dodaje bowiem do swojej sałatki kukurydzę z puszki, a z tym wiele osób na na pieńku. Kukurydza taka, choć zawsze pod ręką, jest słodka i można uważać, że psuje efekt słono-wytrawnej sałatki jarzynowej.
Składniki
- 4 ziemniaki
- Po 3 marchewki i pietruszki
- Seler – kawałek
- 4-5 kiszonych ogórków
- 5 jajek
- Słodko-kwaśne jabłko
- Po małej puszce kukurydzy i groszku
- 6 łyżek majonezu
- 1-2 łyżki musztardy
- Sól i pieprz
Sałatka jarzynowa z kukurydzą – przygotowanie
Sałatkę tę przygotowujemy podobnie jak każdą inną sałatkę jarzynową. Ważne, by warzywa korzeniowe i ziemniaki gotować wyszorowane, ale obrać je dopiero po ugotowaniu, oraz by były ugotowane al dente.
Jajka gotujemy na twardo. Wszystkie te składniki kroimy w drobną kostkę. Kroimy też w kostkę ogórki kiszone. Nieobrane jabłka kroimy w małe słupki, a następnie w kostkę.
Do miski dodajemy kukurydzę i groszek – jeśli jest zmrożony, należy go wcześniej zblanszować, by był chrupiący. Przyprawiamy majonezem, musztardą i mieszamy. Próbujemy, a następnie doprawiamy solą i cukrem do smaku.
Przed podaniem należy pozwolić sałatce się przegryźć. Najlepiej zrobi jej kilka godzin w lodówce. Warto pamiętać, że majonez, choć uważany za tuczący, potrafi być produktem dietetycznym, jeśli tylko trzymamy się tych zasad podanych przez dietetyka.