Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. 1 dodatek to absolutny hit
Surówka z czerwonej kapusty pasuje do niemal każdego dania obiadowego. Teraz zrobisz ją z niezwykle zdrowym dodatkiem. Podkręci smak surówki i sprawi, że surówkę z czerwonej kapusty odkryjesz na nowo.
Surówka z czerwonej kapusty, czyli hit do obiadu
Zastanawiasz się, jaką surówkę przyrządzić? W takim razie zrób surówkę z czerwonej kapusty do obiadu . Pasuje do kotletów mielonych, schabowych i pieczeni . Sprawdzi się z roladą, kluskami, a nawet z rybą. Zwykle tę smaczną surówkę robi się z marchewką i jabłkiem. Jednak warto spróbować jej w nieco innym wydaniu.
Dodatek chrzanu znakomicie podkręci smak i sprawi, że surówka z czerwonej kapusty będzie miała jeszcze więcej witamin . Do tej smacznej i zdrowej surówki trafi też szczypiorek, jabłko i jeszcze kilka składników. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Smakowite Dania. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić surówkę z czerwonek kapusty z chrzanem?
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- sok z 1 cytryny
- 1 jabłko
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- 180 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty zacznij od oczyszczenia kapusty i starcia jej na tarce o dużych oczkach. Przełóż ją do miski, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj . Następnie dodaj jabłko starte na tarce o dużych oczkach.
Dołóż drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Dołóż też jogurt, majonez i tarty chrzan. Dopraw solą i pieprzem . Składniki dokładnie wymieszaj. Gotową surówkę wstaw do lodówki na 30 minut, by smak się przegryzł.
Surówka z czerwonej kapusty pełna smaku i witamin
Surówka czerwonej kapusty ma dość ostry i wyrazisty smak . Wychodzi znakomicie i pasuje do wielu dań. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ja trochę inaczej niż zwykle. Chrzan doda jej charakteru.
Surówka z czerwonej kapusty jest źródłem witamin: A, K, C, E. Chrzan dodatkowo zapewnia niezłą porcję witaminy B i ogromną wręcz dawkę witaminy C. Zrób tę surówkę do obiadu i ciesz jej smakiem. Pisaliśmy o tym, jak ugotować aromatyczny bigos z przepisu babci. Polecaliśmy sposób na soczystą wątróbkę.