Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Trę na tarce i wrzucam do ciasta na placki ziemniaczane. Jesienią smakują jak marzenie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.10.2024 14:13

Trę na tarce i wrzucam do ciasta na placki ziemniaczane. Jesienią smakują jak marzenie

Placki ziemniaczane
Fot. Shutterstock/Agnieszka Pas

Jesienią placki ziemniaczane warto zrobić ze smacznym i zdrowym dodatkiem. Danie wyjdzie, że palce lizać, a nasza odporność zostanie wzmocniona. Takie placki ziemniaczane to samo zdrowie. 

Placki ziemniaczane specjalnie na jesień

Placki ziemniaczane uwielbia wielu z nas. Pyszne i chrupiące często jadamy na obiad. Jesienią chrupiące placki warto wzbogacić chrzanem. Ten wyrazisty w smaku dodatek sprawi, że danie będzie zdrowe. To przyda się o tej porze roku, skorzysta na tym nasza odporność i wyjdzie nam to na zdrowie.

Dlatego warto wziąć kawałek korzenia chrzanu,  zetrzeć go na tarce i dodać do masy ziemniaczanej. Ten zdrowy dodatek kosztuje grosze i jest łatwo dostępny. Chrzan kupimy dosłownie w każdym warzywniaku. Dzięki niemu placki ziemniaczane smakują jak marzenie.

chrzan
Fot. Canva/HandMadePictures
Zapomnij o płynie do mycia naczyń. Jest 100 razy lepszy patent na mycie drewnianej deski do krojenia

Placki ziemniaczane z chrzanem rozgrzeją każdego

Placki ziemniaczane z chrzanem rozgrzeją i dodadzą daniu pikantnego smaku. Chrzan słynie z właściwości antybakteryjnych, dobrze wpływa na układ oddechowy i dostarcza sporo witaminy C. To danie sprawdzi się, gdy za oknem coraz chłodniej i zaczyna się sezon na przeziębienia. Warto pamiętać o odpowiednim smażeniu placków ziemniaczanych.

 Jeśli chcemy, by wyszły chrupiące, musimy wlać sporo tłuszczu na patelnię. Inaczej placki się przypalą, przywrą do dna i nie będę ani trochę chrupiące. Ciasto zawsze nakładamy na bardzo rozgrzany olej. Dopiero później zmniejszamy moc palnika. Placki ziemniaczane smażymy zawsze bez przykrycia i nie przewracamy ich za często. 

Jak zrobić placki ziemniaczane z chrzanem?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki startego korzenia chrzanu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie placków ziemniaczanych zacznij od obrania ziemniaków i starcia ich na tarce o małych oczkach. Odciśnij je i przełóż do miski. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce i dołóż do ziemniaków. Wbij jajka, wsyp mąkę, bułką tartą, sodę, dołóż chrzan i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj. Dobrze rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcję masy ziemniaczanej.

 Placki smaż na rumiany kolor. Gotowe placki ziemniaczane wyjmij na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Dzięki temu pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu. Placki ziemniaczane z chrzanem mają wyrazisty smak. Podaj je z jogurtem lub kwaśną śmietaną. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciasto najlepsze na krokiety. Informowaliśmy o gigancie fast fooda z Ameryki, który wkracza na polski rynek. 

placki ziemniaczane
Fot. Canva/egiss

Źródło: przyslijprzepis.pl