Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden kefir, jogurt lub skyr. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym napoju
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 18.10.2024 14:08

Żaden kefir, jogurt lub skyr. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym napoju

ciasto na naleśniki
Fot. Canva/Slatan

Naleśniki to jedna z prostszych potraw. Nie zmienia to jednak faktu, że występuje w wielu wariantach. Miłośnicy bardziej puszystej wersji mogą spróbować dodać jeden dodatek.

Puchate naleśniki

Gdyby zrobić ankietę na temat idealnych naleśników na śniadanie, słowo „puszysty” zajęłoby zapewne jedno z pierwszych miejsc. W poszukiwaniu właściwych składników sięgamy po różne produkty, niektórzy wręcz po proszek do pieczenia. Jednak prawdziwe, przaśne naleśniki także mogą być grube i mięsiste. Wystarczy użyć produktów nabiałowych.

Wielu więc dodaje do naleśników mleko. To jednak nieco za mało. By naleśniki wyrastały, dodajemy do nich często kefir czy jogurt. Za to za rzadko sięgamy po maślankę – najbardziej tradycyjny, łatwo dostępny i doskonały składnik naleśników.

gotowe naleśniki
fot. Canva
Zapomnij o płynie do mycia naczyń. Jest 100 razy lepszy patent na mycie drewnianej deski do krojenia

Naleśniki na maślance

Powodem, dla którego należy sięgnąć po kwaśne produkty mleczne, jest dwutlenek węgla. Jest on efektem ubocznym procesu fermentacji. Pęcherzyki dwutlenku węgla napowietrzają ciasto, dzięki czemu zachowuje ono elastyczność, nabierając jednocześnie objętości.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 30 ml oleju
  • Sól i cukier puder lub cukier waniliowy do smaku

Śniadanie na maślance

Jajka ubijamy ze szczyptą soli na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Na końcu dosypujemy partiami mąkę, mieszając łopatką.

Gęstość ciasta regulujemy ilością mleka i mąki. Naleśniki smażymy na grubej, dobrze rozgrzanej patelni. Może ona być sucha lub powleczona cieniutką warstewką masła klarowanego.

Wypróbuj też przepisy na konfiturę żurawinową i prosty biszkopt z jabłkami.

naleśniki faszerowane
fot. Canva