Smakosze.pl Porady Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

Najlepszy krupnik zrobisz na tym mięsie. Mało kto o nim pamięta, a kosztuje grosze

16 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na jakim mięsie najlepiej gotować krupnik? Odpowiedź nie jest taka oczywista. O jednym zapomnieli niemal wszyscy, a jest bardzo tanie. Zupa dzięki niemu smakuje jeszcze lepiej. Nie zwlekaj, tylko ugotuj krupnik z tego przepisu dla całej rodziny.

Zupa krupnik jest najlepsza

Nie od dziś wiadomo, że krupnik to jedna z najlepszych polskich zup. Rozgrzewa, a w dodatku dostarcza organizmowi wszystko, co potrzebne. Dzięki ziemniakom i kaszy jest też bardzo sycąca.

Kultowa zupa będzie jeszcze lepsza, jeżeli ugotujesz je na mięsie, o którym mało kto pamięta. Jest bardzo tanie, a odpowiednio przygotowane jest pyszne i zdrowe. W dalszej części dowiesz się, co to za mięso.

ziemniaki pokrojone w kostkę.jpg
Canva/@claudiodivizia
Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki

Gotuj tylko na tym mięsie

Mięsem, na którym najlepiej gotować krupnik, są żołądki kurze. Zupa będzie wtedy odpowiednio tłusta, a w dodatku dostarczy sporą ilość białka oraz kolagenu . Składniki te wpływają na elastyczności skóry i zmniejszenie ryzyka powstawania zmarszczek. Żołądki drobiowe przede wszystkim poprawią jednak smak zupy. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Becia gotuje, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 1 pietruszka
  • 4 marchewki
  • 2 liście laurowe
  • 800 g żołądków kurzych
  • 2,5 l wody
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ selera
  • 30 g masła
  • pieprz
  • sól

Przepis na krupnik

Zacznij od dokładnego wypłukania żołądków. Następnie namocz je przez 15 minut w lodowatej wodzie . Po tym czasie zmień wodę, dosyp odrobinę soli i może przez kolejne 15 minut . Wypłucz je i umieść w garnku.

Wlej wodę i zagotuj. Oczekując na zagotowanie się mięsa, obierz ziemniaki, marchew oraz seler . Dokładnie je umyj. Z ugotowanych żołądków wylej wodę, a mięso wypłucz.

Wlej 2,5 litra wody. Dodaj liście laurowe, obrany ząbki czosnku oraz ziarenka ziela angielskiego . Seler pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Całość gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Marchew zetrzyj na dużych oczkach tarki . Oba składniki wrzuć do garnka. Wsyp kaszę i dodaj masło . Zagotuj. Dopiero wtedy możesz doprawić pieprzem oraz solą. Zupa będzie gotowa, dopiero kiedy ziemniaki staną się miękkie. Pyszną zupę na żołądkach wlewaj do głębokich talerzy i częstuj domowników. Sprawdź, co dodać do rurówki z marchewki oraz dowiedz się, czym zastąpić kapustę .

żołądki kurze.jpg
Canva/@Vladimir Mironov
Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania
Do mojej surówki z marchewki dodaję ten składnik. Znajomi pukali się w czoło, teraz proszą o dokładki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy