Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 16.02.2024 16:00

Smażę mięso, siekam kapustę i zalewam sosem. Ten obiad bije na głowę nawet gołąbki

potrawka
YouTube/@Damian Kuchnia od Kuchni

To proste danie na obiad ma taki sam skład jak gołąbki, ale smakuje dużo lepiej. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie pożałujesz. Ucztę dla całej rodziny przygotujesz w mniej niż 30 minut.

Najlepszy pomysł na obiad

Jeżeli bardzo lubisz gołąbki, ale nie masz czasu ich zrobić, to powinnaś spróbować tego dania. Składem bardzo przypomina zawijane w kapustę gołąbki, ale smakuje dużo lepiej. 

Ciekawsza jest również sama forma dania. Wygląda jak gęsty gulasz lub zupa. Zaryzykuj, a na pewno się nie zawiedziesz. Być może zaskoczysz nawet swoją rodzinę, kiedy powiesz im, że zrobiłaś gołąbki tylko w trochę innej formie. 

posiekana kapusta.jpg
Canva/@ires007
Już nie kupuję chleba w sklepie, lepszy robię sam w domu. Prosto i bez wyrabiania

Co będziesz potrzebne?

Jak już mówiłem składniki na to danie, są identyczne jak na gołąbki. Będziesz potrzebować kapustę, mięso oraz składniki z listy poniżej. Każdy z nich nadaje daniu odpowiedni smak. Podobny przepis znajdziesz na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 200 g ryżu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 40 g koncentratu pomidorowego
  • 15 g mielonej papryki wędzonej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • pieprz
  • sól

Przepis na pyszny obiad

Zacznij od umycia i posiekania kapusty w drobne paski. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Zmielone mięso przełóż na patelnię. 

Dopraw je solą, pieprzą oraz wędzoną papryką. Całość dokładnie wymieszaj. Do podsmażonego mięsa wsyp pokrojone wcześniej warzywa. Włóż passatę pomidorową i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Wsyp posiekaną kapustę. Kiedy kapusta się podsmaży, wlej bulion i wymieszaj. 

W momencie zmięknięcia kapusty wlej passatę. Gotuj od czasu do czasu mieszając. Kiedy sos będzie bulgotał wsyp ryż. Podgrzewaj do momentu zmięknięcia ryżu i gotowe. Danie możesz podawać ze śmietaną, smakuje wtedy jeszcze lepiej. Sprawdź, jak zrobić pyszne ciasto bez pieczenia oraz dowiedz się, dlaczego wszystkie miody zmienią etykiety

obiad jak gołąbki.jpg
YouTube/@Damian Kuchnia od Kuchni