Najlepszy patent na przechowywanie wędliny. Nie stanie się obślizgła
Wędlina to produkt spożywczy, który kupuje wielu z nas. Dobrze pasuje szczególnie do kanapek, a razem z innymi składnikami tworzy pyszną przekąskę. Jednak jest ona świeża tylko przez kilka dni. Na szczęście istnieje kilka wskazówek, które mogą odłożyć w czasie jej zepsucie. Koniecznie sprawdź, o jakie triki chodzi.
Jak ochronić wędlinę przed szybkim zepsuciem?
Żadna szynka nie będzie wiecznie świeża. Niestety nawet najbardziej apetyczna wędlina zakupiona przez nas w sklepie szybko straci swój smak , jeśli nie zadbamy o nią prawidłowo. Nieodpowiednie przechowywanie mięsa spowoduje, że pojawi się na nim śliski nalot, a także prawdopodobnie zmieni swój kolor, co zdecydowanie zniechęca do jej zjedzenia i nie zaleca się wtedy jej spożywać .

Nie wszyscy to wiedzą, ale lepiej nie przechowywać szynki w torebkach plastikowych , bo to skraca jej proces świeżości. Co w takim razie należy zrobić, aby cieszyć się smakiem wędliny jak najdłużej? Przekonajcie się, jakich zasad trzeba przestrzegać .

Jak rozpoznać nieświeżą wędlinę?
Każdy produkt spożywczy ma swoją datę ważności. Jak rozpoznać, że zakupiona szynka jest nieświeża ? Przede wszystkim po charakterystycznym, brzydkim zapachu, który będzie się z niej wydobywał. Poza tym wędlina, która zbliża się do zepsucia, zmienia swój kolor na bardziej siny i zielonkawy. Ponadto na jej powierzchni może pojawić się lepki i dość tłusty nalot , który łatwo zauważyć.
Takie czynniki, to zdecydowane sygnały, przemawiające za tym, że szynka jest już nieświeża i nie powinniśmy jej spożywać, tylko od razy wyrzucić. Należy również pamiętać o tym, że lepiej kupować wędlinę w mniejszych ilościach, aby uniknąć jej zepsucia i zjeść ją w pełni świeżą .
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak odpowiednio przechowywać wędlinę?
Jak przechowywać wędlinę ? Sposobów na to jest kilka . Przede wszystkim pod żadnym pozorem nie wolno przechowywać wędliny w plastikowych torebkach, ponieważ to zdecydowanie skróci jej świeżość. Lepiej włożyć ją do szklanego pojemnika, a na dnie oraz między plasterkami szynki ułożyć małe kawałki papieru do pieczenia. Dzięki temu prostemu trikowi będziemy mogli się cieszyć smakiem zakupionej wędliny zdecydowanie dłużej .
Ważne jest to, aby szynka miała dostęp do powietrza, bo inaczej stanie się obślizgła . W tym celu pudełko przykrywamy oczywiście przykrywką, lecz nie zamykamy go szczelnie. Wkładamy je do lodówki i cieszymy się świeżością wędliny przez długi czas .

Sprawdź przepis na pyszne racuchy z jabłkami . Zobacz, jakie mięso szkodzi na serce .