Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Łączę je z mlekiem i budyniem i mam najlepsze pączki. Robię je co roku na Tłusty Czwartek
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 24.02.2025 19:03

Łączę je z mlekiem i budyniem i mam najlepsze pączki. Robię je co roku na Tłusty Czwartek

Pączki z lukrem i posypką
Fot. Canva/Dar1930

Czas karnawału to prawdziwe kulinarne szaleństwo. Szczególnie że wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Dlatego też ostatnio bardzo popularnym tematem wśród społeczności są przekąski, które warto przygotować na ten dzień. Tradycyjnymi smakołykami są pączki i faworki, lecz warto zrobić też coś troszkę innego. Dlatego też przychodzimy do Was z przepisem na pyszne mini pączusie. 

Historia Tłustego Czwartku

Początki Tłustego Czwartku sięgają starożytności, a konkretnie Rzymu. Jednak na początku było zupełnie inaczej niż teraz. Pączków nie podawano na słodko, a na słono z dodatkiem słoniny. Zaskoczeni? Dopiero w XVI wieku postanowiono to zmienić i od tamtego czasu pączki tego dnia podaje się w formie słodkiej przekąski. Tłusty Czwartek miał być symbolem pożegnania zimy i nadejścia wiosny. 

Pyszne pączki posypane cukrem pudrem
Fot. Canva/mariashipakina

Do Polski ta tradycja trafiła dopiero w XVI wieku i to tylko do dużych miast. Zmieniło się to w XIX wieku. Wtedy już świętował cały kraj. Celebrowanie tego święta utrzymuje się do dziś. Istnieje wiele przepisów na słodkie przysmaki, które można tego dnia przygotować. Odbiegając od tradycyjnych pączków i faworków, mamy Wam do zaproponowania przepis na mini pączusie z nadzieniem w postaci budyniu.

Pyszne mini pączki posypane cukrem pudrem
Fot. Canva/middelveld
Nagły komunikat Sanepidu. Aż trzy produkty znikają z półek w całej Polsce

Mini pączki z budyniem

W kuchni zawsze warto eksperymentować, próbować nowych smaków i doprowadzać nasze podniebienia do szaleństwa. Mini pączki z budyniem to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki spirytusu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml oleju do smażenia
  • sól
  • cukier puder do posypania

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne mini pączki?

Przygotowanie takich mini pączków z budyniem to świetny wybór przekąski na Tłusty Czwartek. Z pewnością zdobędą Waszą sympatię, a do tego dostarczą nowych smaków.

W pierwszej kolejności przygotowujemy budyń zgodnie z przepisem, który widnieje na opakowaniu, wykorzystując do tego mleko i łyżkę cukru Po tym jak już go zrobimy i przestygnie, to dodajemy do niego jajka, spirytus oraz resztę cukru. Spirytus sprawi, że pączki będą piły mniej tłuszczu. Natomiast do osobnej miski wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę oraz sól. Również mieszamy, po czym przesypujemy do większej miski z pozostałymi składnikami. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. 

W dużym garnku rozgrzewamy olej. W międzyczasie z wyrobionego ciasta formujemy małe kuleczki, które następnie smażymy z obu stron na złoty kolor. 

Kiedy pączki będą już usmażone, to przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w celu usunięcia z nich nadmiaru tłuszczu

Po ostygnięciu posypujemy nasze mini pączki cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Smakowite pączusie z cukrem pudrem
Fot. Canva/Wiktory

Sprawdź przepis na surówkę z ogórków kiszonych. Zobacz, jak Książulo ocenił bigos w schronisku w górach