Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie kupuję już wędliny w sklepie. Robię ją o wiele taniej, wychodzi mega krucha
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.01.2024 18:26

Nie kupuję już wędliny w sklepie. Robię ją o wiele taniej, wychodzi mega krucha

schab pieczony
youbute.com/@smakikatriny

Oto przepis na wspaniały schab, który zastąpi kupną wędlinę. Nie tylko jest tańszy niż jego sklepowe odpowiedniki, jest również o wiele bardziej smaczny. A przede wszystkim jego skład nie budzi takich wątpliwości jak wiele sklepowych produktów.

Gotowany schab

Kiedy słyszymy o gotowanym schabie, możemy pomyśleć, że to jakaś niedopracowana wersja posiłku. Rzeczywiście, jest wiele powodów, by piec mięso. Staje się ono dzięki temu niezwykle kruche i delikatne i wprost rozpływa się w ustach.

Jednak gotowanie też ma swoje zalety. Jedną z podstawowych jest właśnie… brak powyższych cech. Mięso zachowuje soczystość. Jest zwarte i przez to świetnie nadaje się na zimno jako wędlina. Można schować do lodówki i jeść na śniadania i kolacje przez kilka dni. Dobrze ugotowane mięso zachowa wiele swoich właściwości i będzie świetnym źródłem białka.

schab w solance
fot. youbute.com/@smakikatriny
Tylko w ten weekend w Biedronce otrzymasz od razu od 15 do 50 zł. Warunek jest jeden

Gotowanie schabu w solance

Taka wędlina jest więc zdrowa i pyszna. Kanał kulinarny Smaki Katriny, z którego pochodzi ilustracja, proponuje dodać do zalewy łyżkę majonezu już w trakcie gotowania. Można nie przejmować się, że się zwarzy – ma tylko oddać smak.

Składniki

  • Schab wieprzowy (ok. 1-1,3 kg)
  • Główka czosnku
  • Sól, pieprz
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki, małe opakowanie majeranku 

Gotowany schab

Do garnka wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki płaskie soli, liście laurowe, ziele angielskie, po 2-3 łyżeczki pieprzu i papryki oraz majeranek. Zalewamy składniki wodą i w tak przygotowanej solance umieszczamy schab. Stawiamy garnek na kuchence, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez najwyżej 10 minut. Mięso zdejmujemy z kuchenki i zostawiamy do wystudzenia.

Kiedy mięso będzie już chłodne, umieszczamy je na kuchence i ponownie zagotowujemy i trzymamy na ogniu przez ok. 10 minut. Kiedy czas ten upłynie po raz drugi, zdejmujemy mięso z ognia, odstawiamy do całkowitego wystudzenia i wstawiamy do lodówki na noc. Rano mięso wyjmujemy z zalewy, wycieramy i serwujemy.

Innym świetnym przepisem na schab jest ten pieczony z ziemniakami i boczkiem. Wypróbuj też przepis na jajka po turecku.

solanka do schabu
fot. youbute.com/@smakikatriny