Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk zna najlepszy sposób na pieczoną szynkę. Jeszcze nie jadłem smaczniejszej
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.02.2024 17:55

Strzelczyk zna najlepszy sposób na pieczoną szynkę. Jeszcze nie jadłem smaczniejszej

krojenie pieczonej szynki
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk znowu zaskakuje kolejnym smacznym przepisem. Tym razem pokaże, ci jak zrobić aromatyczną i soczystą szynkę. Już nigdy nie zjesz tej ze sklepu. 

Strzelczyk pokazuje jak upiec szynkę

Tomasz Strzelczyk to marka, której nie trzeba przedstawić. Jego przepisy są tak bardzo dopracowane, że każde przyrządzone z nich danie należy do udanych. Kucharz specjalizuje się szczególnie w daniach mięsnych.

Tym razem youtuber zaprezentował przepis na pieczoną szynkę. Zrobiłem ją w domu. Smak, jak i soczystość mięsa naprawdę zachwyca. Nigdy już nie kupię szynki ze sklepu. Ta z przepisu kucharza z YouTube'a jest najlepsza. 

wieprzowina.jpg
Canva/@Turau
Młodzi Polacy nie pamiętają już o tych kluskach. Dawniej były jadane w każdym domu

Co będzie ci potrzebne?

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście mięso. Tylko świeże i pozbawione konserwantów zagwarantuje dobrej jakości szynkę. W przepisie Strzelczyka smak szynki bierze się również z mieszanki przypraw. Znajdziesz je na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź, co będzie potrzebne i zaczynamy.

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 2,5 l wody
  • 50 g soli
  • 20 g brązowego cukru
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 7 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 20 g miodu
  • 20 g ostrej musztardy
  • 10 g koncentratu pomidorowego
  • 5 g mielonej słodkiej papryki
  • pieprz
  • majeranek
  • świeży tymianek 

Przepis na pieczoną szynkę

Zacznij od wlania wody do garnka. Wsyp sól oraz brązowy cukier. Dodaj ziarenka pieprzu, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz obrane ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj. Szynkę umieść w garnku. Pozostaw ją na minimum 48 godzin

Po tym czasie szynkę wyciągnij i za pomocą ręcznika papierowego osusz. Do małej miski włóż miód, musztardę oraz przecier pomidorowy. Wsyp paprykę oraz łyżeczkę pieprzu. Wymieszaj. Otrzymaną marynatę dokładnie wetrzyj w mięso

Cebulę obierz i pokrój w grube piórka. Umieść w rękawie do pieczenia. Włóż świeży tymianek. Mięso posyp majerankiem i umieść w rękawie. Zawiąż go, a następnie przełóż na blachę. Szynkę piecz w 175 stopniach przez 2 godziny. Wystarczy ci podać ją na obiad lub przestudzoną kroić na plastry i podawać na kanapkach. 

szynka posypana majrankiem.jpg
YouTube/@Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA