Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na klasyczną zupę pomidorową
canva/KingaKy, Getty Images

Najlepszy przepis na klasyczną zupę pomidorową

1 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zupa pomidorowa była jedzona przez nas bardzo często w dzieciństwie. Wtedy była ona jednak gotowana na przecierach i koncentracie. Dlatego tym razem pokazujemy, jak wykonać ją ze świeżych pomidorów.

Zupa pomidorowa jest wyjątkowo aromatyczną, pyszną i sycącą potrawą, która potrafi wypełnić żołądek na długie godziny. Aby przygotować ją w najlepszy sposób, należy wykorzystać świeże i pełne smaku pomidory.

Gotowanie z przecieru i koncentratu jest wygodne, jednak ciężko uzyskać odpowiedni profil smakowy i konsystencję. Warto przy okazji pamiętać, że wcale nie zabiera taki sposób zbyt dużo czasu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na klasyczną pomidorówkę

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe . Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 1 l bulionu

  • 1,5 kg pomidorów

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 cebula

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • bazylia

  • słodka papryka

  • makaron

Zacznij od obrania i posiekania cebuli. Ząbki czosnku także obierz, rozgnieć i posiekaj na drobne kawałki. Podsmaż je na roztopionym maśle, aż cebula nabierze przezroczystej barwy.

Pomidory umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je wraz z sokiem do cebuli i smaż przez 10 minut, aż część wody odparuje. W dużym garnku podgrzej bulion.

Po tym czasie przełóż zawartość patelni do garnka, dopraw oregano, bazylią, słodką papryką, pieprzem oraz solą. Podawaj ze świeżo ugotowanym makaronem. Smacznego.

Zupa pomidorowa

Źródło: canva/Viviana Camacho, Studio Mexico

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy