Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem
canva/pixelshot

Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem

5 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Buraki są smaczne, buraki są zdrowe. Choć można z nich przygotować sporo potraw, to i tak większości osób kojarzą się z dodatkiem do obiadu. My przedstawimy wam przepis na buraki z chrzanem, które świetnie podkreślają smak wędlin, ale też można je podać do dań mięsnych.

Z czerwonych buraków przygotujesz pyszny barszcz i zupę-krem, zrobisz jarzynkę do obiadu, a także apetyczną sałatkę. Jednak niektórym buraki ćwikłowe kojarzą się tylko i wyłącznie z ćwikłą. Ćwikła to nic innego jak starte buraczki połączone ze startym chrzanem i przyprawami. Chrzan dodaje całości ostrości, ale też walorów zdrowotnych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Najlepszy przepis na kultowe buraki z chrzanem

Składniki:

  • 500 g czerwonych buraków

  • ok. 2 cm świeżego korzenia chrzanu

  • 3 łyżeczki startego chrzanu ze słoika

  • sok z cytryny

  • sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie buraków z chrzanem

Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz. Każdy zawiń w folię aluminiową błyszczącą stroną do środka. Ułóż na blasze piekarnika, piecz ok. 1,5 godziny w 190 st. C.

Wystudzone buraki obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kawałek chrzanu obierz, również drobno zetrzyj.

W miseczce wymieszaj starte buraki, świeży chrzan i chrzan ze słoiczka. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

Ćwikłę przełóż do słoika, zakręć, wstaw do lodówki najlepiej na noc lub na całą dobę. W tym czasie jej składniki się przegryzą. Smacznego!

ćwikła
ćwikła

Źródło zdjęcia: canva/nataliiazhekova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziennikzachodni

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy