Smakosze.pl
Naleśniki z 2 składników

Canva / gbh007

Przepis na proste naleśniki gryczane

5 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbiane placki możemy bez najmniejszych problemów przygotować z dwóch składników. Potrzebna nam będzie woda oraz kasza gryczana. Naleśniki momentalnie znikną z talerzy.

Z całą pewnością naleśniki można uznać za specjał, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Istnieje wiele przepisów. Jednak mało który dorównuje poniższej recepturze prostotą. Koniecznie ją wypróbuj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne naleśniki z dwóch składników

Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają naleśniki. Klasyczne danie można przyrządzić na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by naleśniki wyszły idealnie puszyste.

Tym razem sięgniemy po przepis, dzięki któremu naleśniki przygotujemy z dwóch składników. Mało kto spodziewałby się, że jest to w ogóle możliwe. Jakie produkty będą nam potrzebne do zrobienia naleśników?

  • 250 g niepalonej kaszy gryczanej

  • 600 ml zimnej wody

Chleb w jajku

Kultowy chleb w jajku

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić naleśniki gryczane?

Na początku kaszę płuczemy. Następnie przesypujemy ją do sporej miski i zalewamy szklanką zimnej wody. Mieszankę wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie wszystko uzupełniamy o pozostałą wodę.

Kaszę z wodą blendujemy. Możemy ją również wzbogacić o nasze ulubione przyprawy. Powinniśmy uzyskać jednolite i gładkie ciasto o lekkiej konsystencji. Przelewamy je partiami na rozgrzaną patelnię.

Naleśniki smażymy na rumiany kolor z obu stron. Specjał dobrze sprawdzi się w roli pożywnego posiłku. We wnętrzu naleśników może znaleźć się wszystko, na co mamy ochotę. Godny uwagi jest przepis na konfiturę śliwkową.

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Canva / iaroshenko

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ekspresowo przygotować lane faworki?

Czytaj więcej >