Smakosze.pl
Naleśniki z 2 składników

Canva / gbh007

Przepis na proste naleśniki gryczane

12 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbiane placki możemy bez najmniejszych problemów przygotować z dwóch składników. Potrzebna nam będzie woda oraz kasza gryczana. Naleśniki momentalnie znikną z talerzy.

Z całą pewnością naleśniki można uznać za specjał, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Istnieje wiele przepisów. Jednak mało który dorównuje poniższej recepturze prostotą. Koniecznie ją wypróbuj.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne naleśniki z dwóch składników

Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają naleśniki. Klasyczne danie można przyrządzić na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by naleśniki wyszły idealnie puszyste.

Tym razem sięgniemy po przepis, dzięki któremu naleśniki przygotujemy z dwóch składników. Mało kto spodziewałby się, że jest to w ogóle możliwe. Jakie produkty będą nam potrzebne do zrobienia naleśników?

  • 250 g niepalonej kaszy gryczanej

  • 600 ml zimnej wody

Chleb w jajku

Kultowy chleb w jajku

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić naleśniki gryczane?

Na początku kaszę płuczemy. Następnie przesypujemy ją do sporej miski i zalewamy szklanką zimnej wody. Mieszankę wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie wszystko uzupełniamy o pozostałą wodę.

Kaszę z wodą blendujemy. Możemy ją również wzbogacić o nasze ulubione przyprawy. Powinniśmy uzyskać jednolite i gładkie ciasto o lekkiej konsystencji. Przelewamy je partiami na rozgrzaną patelnię.

Naleśniki smażymy na rumiany kolor z obu stron. Specjał dobrze sprawdzi się w roli pożywnego posiłku. We wnętrzu naleśników może znaleźć się wszystko, na co mamy ochotę. Godny uwagi jest przepis na konfiturę śliwkową.

Naleśniki gryczane

Naleśniki gryczane

Canva / iaroshenko

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cukinia po francusku w musztardowej zalewie. Bije na głowę nawet ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na marynowane pomidory. Wyrazista zalewa na bazie octu jabłkowego zaskoczy każdego

Czytaj więcej >
duszona wołowina

Przepisy

Obiad na 3 dni, czyli wołowina duszona z warzywami. Szybki i pyszny przepis

Czytaj więcej >
Wyśmienite racuchy z borówkami

Przepisy

Wyśmienite racuchy z borówkami. Wspaniałe na śniadanie, jak i przekąskę

Czytaj więcej >
Jak zrobić domowe zsiadłe mleko?

Przepisy

Jak zrobić domowe zsiadłe mleko? Nie ma nic prostszego, zdradzamy przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Czy można zrobić naleśniki bez mleka? Nie ma prostszego przepisu, wychodzą idealnie za każdym razem

Czytaj więcej >