Przepis na proste naleśniki gryczane
Naleśniki są jednym z najbardziej kultowych dań. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Okazuje się, że uwielbiane placki możemy bez najmniejszych problemów przygotować z dwóch składników. Potrzebna nam będzie woda oraz kasza gryczana. Naleśniki momentalnie znikną z talerzy.
Z całą pewnością naleśniki można uznać za specjał, który cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Istnieje wiele przepisów. Jednak mało który dorównuje poniższej recepturze prostotą. Koniecznie ją wypróbuj.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pyszne naleśniki z dwóch składników
Nietrudno natknąć się na osoby, które uwielbiają naleśniki. Klasyczne danie można przyrządzić na rozmaite sposoby. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by naleśniki wyszły idealnie puszyste.
Tym razem sięgniemy po przepis, dzięki któremu naleśniki przygotujemy z dwóch składników. Mało kto spodziewałby się, że jest to w ogóle możliwe. Jakie produkty będą nam potrzebne do zrobienia naleśników?
250 g niepalonej kaszy gryczanej
600 ml zimnej wody
Jak zrobić naleśniki gryczane?
Na początku kaszę płuczemy. Następnie przesypujemy ją do sporej miski i zalewamy szklanką zimnej wody. Mieszankę wstawiamy na noc do lodówki. Po tym czasie wszystko uzupełniamy o pozostałą wodę.
Kaszę z wodą blendujemy. Możemy ją również wzbogacić o nasze ulubione przyprawy. Powinniśmy uzyskać jednolite i gładkie ciasto o lekkiej konsystencji. Przelewamy je partiami na rozgrzaną patelnię.
Naleśniki smażymy na rumiany kolor z obu stron. Specjał dobrze sprawdzi się w roli pożywnego posiłku. We wnętrzu naleśników może znaleźć się wszystko, na co mamy ochotę. Godny uwagi jest przepis na konfiturę śliwkową.
Canva / iaroshenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia smaku