Smakosze.pl
Chleb w jajku

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Kultowy chleb w jajku

10 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Chleb w jajku dla wielu smakoszy jest jednym ze specjałów, które przywołują wspomnienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dzisiaj. Masę jajeczną warto wzbogacić o wędzoną paprykę. Śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.

Nie da się ukryć, że chleb w jajku potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Potrawa słynie z prostoty przygotowania. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z takim zadaniem.

Prosty i pyszny chleb w jajku

Smakowity chleb w jajku dawniej zdecydowanie częściej gościł na naszych stołach. O wiele częściej sięgamy w trakcie śniadania, chociażby po jajecznicę. Niedawno prezentowaliśmy przepis na śniadaniowy szlagier z dodatkiem pomidorów.

Tym razem również w trakcie śniadania prym będą wiodły jajka. Wzbogacimy je o wędzoną paprykę, która doda im niepowtarzalnych nut smakowych. Jednak to nie jedyny dodatek, który wykorzystamy w tym przepisie. Co nam będzie potrzebne?

  • kilka kromek chleba

  • 4 jajka

  • 100 ml mleka

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • olej

  • siekany szczypiorek

  • starty ser

Sernik z jabłkami na talerzu

Prosty przepis na sernik z prażonymi jabłkami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na kultowy chleb w jajku

Na początku jajka musimy rozbić do miski. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jaki sposób rozpoznać ich świeżość. Następnie roztrzepujemy je z dodatkiem mleka i przypraw. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Kromki chleba namaczamy w masie jajecznej. Należy zrobić to z obu stron. Możemy wykorzystać różne rodzaje pieczywa. Dobrze sprawdza się, chociażby chleb tostowy. Po namoczeniu chleb od razu przekładamy na patelnię.

Oczywiście olej na patelni powinien być odpowiednio rozgrzany. Chleb w jajku smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec posypujemy go posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem. Śniadanie z pewnością zachwyci domowników.

Chleb z jajkiem

Chleb z jajkiem

Jakub Kossakowski / Materiały własne

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >