Chleb w jajku dla wielu smakoszy jest jednym ze specjałów, które przywołują wspomnienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dzisiaj. Masę jajeczną warto wzbogacić o wędzoną paprykę. Śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.
Nie da się ukryć, że chleb w jajku potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Potrawa słynie z prostoty przygotowania. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z takim zadaniem.
Prosty i pyszny chleb w jajku
Smakowity chleb w jajku dawniej zdecydowanie częściej gościł na naszych stołach. O wiele częściej sięgamy w trakcie śniadania, chociażby po jajecznicę. Niedawno prezentowaliśmy przepis na śniadaniowy szlagier z dodatkiem pomidorów .
Tym razem również w trakcie śniadania prym będą wiodły jajka. Wzbogacimy je o wędzoną paprykę, która doda im niepowtarzalnych nut smakowych. Jednak to nie jedyny dodatek, który wykorzystamy w tym przepisie. Co nam będzie potrzebne?
Składniki:kilka kromek chleba
4 jajka
100 ml mleka
papryka wędzona
sól
pieprz
olej
siekany szczypiorek
starty ser
Przepis na kultowy chleb w jajku
Na początku jajka musimy rozbić do miski. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jaki sposób rozpoznać ich świeżość . Następnie roztrzepujemy je z dodatkiem mleka i przypraw. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.
Kromki chleba namaczamy w masie jajecznej. Należy zrobić to z obu stron. Możemy wykorzystać różne rodzaje pieczywa. Dobrze sprawdza się, chociażby chleb tostowy. Po namoczeniu chleb od razu przekładamy na patelnię.
Oczywiście olej na patelni powinien być odpowiednio rozgrzany. Chleb w jajku smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec posypujemy go posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem. Śniadanie z pewnością zachwyci domowników.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
Jak przechowywać kapustę kiszoną? Nie będzie zbyt kwaśna, ani nie spleśnieje
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama