Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy chleb w jajku
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 05.09.2021 02:00

Kultowy chleb w jajku

Chleb w jajku
fot. Jakub Kossakowski

Chleb w jajku dla wielu smakoszy jest jednym ze specjałów, które przywołują wspomnienia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dzisiaj. Masę jajeczną warto wzbogacić o wędzoną paprykę. Śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.

Prosty i pyszny chleb w jajku

Nie da się ukryć, że chleb w jajku potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Potrawa słynie z prostoty przygotowania. Nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z takim zadaniem.

Smakowity chleb w jajku dawniej zdecydowanie częściej gościł na naszych stołach. O wiele częściej sięgamy w trakcie śniadania, chociażby po jajecznicę. Tym razem również w trakcie śniadania prym będą wiodły jajka. 

Wzbogacimy je o wędzoną paprykę, która doda im niepowtarzalnych nut smakowych. Jednak to nie jedyny dodatek, który wykorzystamy w tym przepisie. Co nam będzie potrzebne?

Składniki:

  • kilka kromek chleba
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • papryka wędzona
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • siekany szczypiorek
  • starty ser (opcjonalnie)

 

Pilny komunikat Dino przed długim weekendem. Klienci na pewno to docenią

Przepis na kultowy chleb w jajku

Na początku jajka musimy rozbić do miski. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, w jaki sposób rozpoznać ich świeżość. Następnie roztrzepujemy je z dodatkiem mleka i przypraw. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Kromki chleba namaczamy w masie jajecznej. Należy zrobić to z obu stron. Możemy wykorzystać różne rodzaje pieczywa. Dobrze sprawdza się, chociażby chleb tostowy. Po namoczeniu chleb od razu przekładamy na patelnię.

Oczywiście olej na patelni powinien być odpowiednio rozgrzany. Chleb w jajku smażymy z obu stron na złocisty kolor. Na koniec posypujemy go posiekanym szczypiorkiem oraz startym serem. Śniadanie z pewnością zachwyci domowników.

chleb w jajku z papryką wędzoną.jpg
Fot. Jakub Kossakowski