Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na ogórki konserwowe
Mizina, Getty Images Pro

Najlepszy przepis na ogórki konserwowe

5 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ogórki konserwowe idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Same w sobie mogą być fantastyczną przekąską, która podbije smak mięsa. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis, który zrobisz we własnej kuchni.

Nie da się ukryć, że ogórki konserwowe to jeden z najlepszych możliwych dodatków obiadowych - szczególnie bitek oraz pieczeni. Ich przepyszny smak może się również sprawdzić jako przekąska między posiłkami.

Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób sporządzić je samodzielnie, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po wykonaniu wszystkich kroków możesz cieszyć się nimi znacznie szybciej niż kiszonymi, ponieważ nie trzeba czekać na zakończenie fermentacji.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Przepis na domowe ogórki konserwowe

Składniki:

  • ogórki gruntowe

  • 1 marchewka

  • koperek

  • 8 ząbków czosnku

  • 1 cebula

  • ziarna gorczycy

  • liście laurowe

  • ziarna ziela angielskiego

  • 125 ml octu

  • 1 l wody

  • 5-6 łyżek cukru

  • 2 łyżki soli

Zacznij produkcję od dokładnego umycia wszystkich ogórków oraz marchewki z kurzu i pozostałości po uprawie. Pamiętaj również o dokładnym umyciu, a także wyparzeniu słoików i zakrętek.

Do słoików włóż ogórki. W każdym z nich umieszczamy łodygę kopru, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren gorczycy, 2 ząbki czosnku, plastry marchewki i ćwiartkę cebuli.

Ocet zmieszaj z wodą, cukrem i solą. Całość należy zagotować i ostudzić. Chłodną zalewą zalej zawartość słoików w taki sposób, aby wszystko było nią przykryte. Zakręć pokrywki, poddaj słoiki pasteryzacji i odstaw słoiki na jeden tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie są gotowe. Smacznego.

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T154942.037
undefined

Źródło: DanHenson1, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy