Najlepszy sposób na puszysty domowy chleb bez wyrabiania
Dla ludzi, którzy nie mają zbyt wiele czasu na pieczenie klasycznego chleba, mamy doskonałe rozwiązanie. Istnieje bowiem przepis na pieczywo, które nie wymaga wyrabiania. Jest puszyste, pachnące i przepyszne.
Niektórzy obawiają się pieczenia chleba we własnym domu, myśląc, że jest to zbyt trudne zajęcie. Na szczęście są sposoby, aby ułatwić sobie to zadanie i cieszyć się własnymi bochenkami.
Co więcej, wcale nie trzeba marnować czasu i energii na długie i żmudne zagniatanie ciasta drożdżowego przed wypiekiem. Poniższa receptura zajmuje jedynie kilka chwil faktycznej pracy, gdyż drożdże robią za piekarza całą robotę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na chleb bez wyrabiania
Chcesz ugotować szybki i prosty posiłek? Sprawdź ten artykuł , w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.
Składniki:
-
500 g mąki
-
400 ml wody
-
15 g drożdży świeżych
-
sól 1 łyżeczka
Zacznij od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie. Mąkę przesiej do dużej miski, wsyp sól oraz wlej drożdże. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką, przykryj ściereczką i odstaw na dwie godziny.
Po tym czasie przełóż miskę do lodówki i pozostaw tam chleb na całą noc. Z samego rana wyciągnij ciasto dłońmi posmarowanymi olejem i przełóż je na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem.
Zawiń brzegi ciasta do środka w taki sposób, aby uformować kulę. Nagrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza, chleb natnij żyletką i wstaw do pieca na 45 minut. Pieczywo jest gotowe po wystygnięciu.
Źródło: Couleur, pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smakdnia.pl