Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy włoski sos do pizzy. Zrobisz raz i już nigdy nie sięgniesz po kupny
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 01:00

Najlepszy włoski sos do pizzy. Zrobisz raz i już nigdy nie sięgniesz po kupny

Najlepszy włoski sos do pizzy. Zrobisz raz i już nigdy nie sięgniesz po kupny
canva/Food Photos

Domowa, włoska pizza na cienkim cieście to danie, które uwielbiają wszyscy. Sekretem najsmaczniejszej pizzy jest oczywiście ciasto, ale i sos pomidorowy, który przygotujesz w bardzo prosty sposób, a doskonale podkreśli smak całego dania. Poznaj przepis na najlepszy, włoski sos do pizzy.

W najlepszej pizzy ciasto i sos pomidorowy są najważniejsze. Odpowiednio przygotowany sos jest bardzo aromatyczny, świeży, słodki i jest doskonałą bazą pod inne składniki. Sos ugotujesz w zaledwie kilka minut z kilku składników, a będzie tak smaczny, że pizza błyskawicznie zniknie z talerzy.

Do sosu wykorzystaj włoskie pomidory z puszki, najlepiej San Marzano, ponieważ są słodkie i nie mają cierpkiego posmaku. Sos dopraw również cukrem, który perfekcyjnie podkreśla smak warzyw. Niezbędne są również świeże zioła- oregano i bazylia.

Moja ulubiona pizza? Pizza na cienkim cieście pieczona na kamieniu z domowym sosem pomidorowym, zapieczona z kulkami białej mozzarelli i podana z listkami świeżej bazylii. To prosta, ale i najlepsza, lekka pizza o rewelacyjnym smaku.

Jeśli masz ochotę na pyszną przekąskę- tu poznasz przepis na tartę a'la pizza na cieście francuskim, danie zapiecz z sosem śmietanowym lub pomidorowym, będzie pysznie. Tarty świetnie sprawdzą się na imprezę lub pyszny podwieczorek.

Przepis na najlepszy włoski sos do pizzy

Składniki:

  • 2 puszki pomidorów krojonych San Marzano

  • garść posiekanego, świeżego oregano i bazylii

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1,5 łyżeczki cukru

  • sól, pieprz

Jak zrobić włoski sos do pizzy?

Na oliwie zeszklij posiekany czosnek, dodaj zioła i smaż na wolnym ogniu, aż uwolnią doskonały aromat. Dodaj pomidory z puszki, wsyp cukier i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.

Pomidory San Marzano

Źródło zdjęcia: canva/vainillaychile Całość zblenduj na gęsty sos, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pizzę posmaruj sosem, dodaj ulubione składniki i wstaw do piekarnika, pizza będzie idealna, smacznego.

Tagi: Danie Obiad pizza