Smakosze.pl
Tarta a’la pizza na cieście francuskim

pixabay.com

Tarta a’la pizza na cieście francuskim

20 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Agnieszka Woźniak

Udostępnij:

Pyszna pizza, która zawsze wychodzi, a do tego jest lekka i wyjątkowo delikatna. Może właśnie dlatego tarta a’la pizza na cieście francuskim zdobyła sobie tylu fanów?

Tarta a’la pizza na cieście francuskim - przepis

Tarta a'la pizza na gotowym cieście francuskim to szybki przepis, który za każdym razem smakuje wyśmienicie. 

Ważne:

  • Możesz wybrać dowolne pomidory, na przykład koktajlowe, żółte, malinowe, w puszce.

  • wybierz ciasto francuskie, w którego składzie jest masło, a nie margaryna.

SKŁADNIKI:

1 kg  pomidorów200 gramów śmietany 12%1 opakowanie ciasta francuskiego3 kulki mozzarelliczarne oliwki¼ szklanki tartego Parmezanu2 plasterki szynki parmeńskiejkilka listków świeżej bazyliisuszone oregano (1 łyżeczka)1 jajkooliwa z oliweksólpieprzgałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

Odcedź mozzarellę, pozbywając się zalewy i mocno odciśnij. 

Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, przekrój je na pół. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach (chyba, że kupiłeś już starty). Mozzarellę pokrój w plastry. Oliwki możesz układać w całości lub przekroić je na pół. 

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Delikatnie rozwiń ciasto francuskie i ułóż na blasze lub na formie do tarty. Jeśli zauważysz jakieś pęknięcia, spróbuj delikatnie skleić je dłonią. Ciepło skóry sprawi, że ciasto będzie miększe i możliwe do formowania. Zawiń brzegi tak, aby były grubsze i zatrzymywały w środku farsz. Nakłuj spód widelcem. 

Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej nią spód ciasta.

Na ciasto pomidory, oliwki, szynkę parmeńską i mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano.

W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim brzegi ciasta, aby dodać koloru.

Tartę włóż do piekarnika o temperaturze 220 stopni. Piec około 20–25 minut, do momentu aż ser się rozpuści, a ciasto przyrumieni. 

Po tym czasie wyjmij, udekoruj bazylią i polej oliwą extra virgin.

Jeśli zostanie Ci kawałek ciasta francuskiego, nie marnuj tego – można wypełnić go, na przykład nutellą albo dżemem, zawinąć i zrobić rogaliki.

Co jeszcze można dodać do tarty a’la pizzy?

Tak naprawdę, jeśli chodzi o składniki, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja polecam dodać do niej na przykład pory. Pamiętajcie jednak, aby wcześniej odciąć końce (proporcje powinny wynosić ⅓ liści i ⅔ białej części), dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Następnie zeszklić na łyżeczce oliwy lub masła klarowanego. Doprawić solą, ewentualnie tymiankiem i estragonem. Możecie też iść w stronę klasyki i dodać pieczarki. Wcześniej jednak dokładnie oczyśćcie je gąbeczką i pokrójcie w plasterki. Nie trzeba ich dodatkowo podsmażać. 

Ciasto francuskie domowej roboty. Jak przygotować je samodzielnie? 

Nie ukrywam, że samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest czasochłonne, wymaga precyzji i skupienia. Nie jest to jednak niemożliwe, a daje ogromną satysfakcję. Jeśli lubisz wyzwania i marzą Ci się wypieki jak z francuskiej piekarni, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Jeśli będziesz postępować zgodnie z instrukcją - sukces murowany!

Składniki:

Ciasto podstawowe:200 g mąki pszennej typ 550100 ml zimnej wody1,5 łyżeczki soli50 g masła klarowanegoCiasto maślane:200 g masła w temperaturze pokojowej100 g mąki pszennej typ 550

Przygotowanie:

200 gramów masła siekamy i wyrabiamy krótko ze 100 gramów mąki pszennej.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy z obydwu stron pergaminem i wałkujemy na kwadrat. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Do szklanki wlewamy 100 ml zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżeczki soli i mieszamy. Do miski wsypujemy 200 gramów mąki pszennej, dodajmy 50 gramów klarowanego masła i osoloną wodę. Miksujemy do połączenia się składników. Elastyczną kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto podstawowe wałkujemy na prostokąt o grubości 1,5 cm, zostawiając środek odrobinę grubszy niż boki. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką.

Na środku umieszczamy schłodzony kwadrat z masła w pozycji rombu (wierzchołkiem do góry).

Rogi ciasta łączymy na środku nad masłem i dokładnie zlepiamy, tworząc kopertę. 

Wałkujemy na długi prostokąt 3 razy większy niż jego pierwotna szerokość.

Następnie ciasto składamy na 3 części (najpierw zginamy dolną część, a potem górną). Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i czynność powtarzamy (wałkujemy na 3 razy dłuższy prostokąt jak poprzednim razem i znów składamy 3 razy. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie znów powtarzamy (łącznie 5 razy).

Po ostatnim schłodzeniu ciasto jest gotowe do rozwałkowania i upieczenia. Możemy wyciąć z niego dowolne kształty. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Smacznego!

undefined

Agnieszka WoźniakAutor

Redaktor Agnieszka Woźniak

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Przepis podstawowy na leniwe pierogi

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki schabowe w aksamitnym sosie chrzanowym

Czytaj więcej >

Przepisy

Prawdziwa polska zupa grochówka

Czytaj więcej >

Przepisy

Placki z marchwi - prosty przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Naleśniki z serem na słodko

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowe ptysie z kremem

Czytaj więcej >