Tarta a’la pizza na cieście francuskim
pixabay.com

Tarta a’la pizza na cieście francuskim

Pyszna pizza, która zawsze wychodzi, a do tego jest lekka i wyjątkowo delikatna. Może właśnie dlatego tarta a’la pizza na cieście francuskim zdobyła sobie tylu fanów?

Tarta a’la pizza na cieście francuskim - przepis

Tarta a'la pizza na gotowym cieście francuskim to szybki przepis, który za każdym razem smakuje wyśmienicie.

Ważne:

  • Możesz wybrać dowolne pomidory, na przykład koktajlowe, żółte, malinowe, w puszce.
  • wybierz ciasto francuskie, w którego składzie jest masło, a nie margaryna.

SKŁADNIKI:

1 kg pomidorów
200 gramów śmietany 12%
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 kulki mozzarelli
czarne oliwki
¼ szklanki tartego Parmezanu
2 plasterki szynki parmeńskiej
kilka listków świeżej bazylii
suszone oregano (1 łyżeczka)
1 jajko
oliwa z oliwek
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

Odcedź mozzarellę, pozbywając się zalewy i mocno odciśnij.

Pomidory umyj, sparz, obierz i pokrój w kostkę. Jeśli używasz pomidorków koktajlowych, przekrój je na pół. Parmezan zetrzyj na tarce o średnich oczkach (chyba, że kupiłeś już starty). Mozzarellę pokrój w plastry. Oliwki możesz układać w całości lub przekroić je na pół.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Delikatnie rozwiń ciasto francuskie i ułóż na blasze lub na formie do tarty. Jeśli zauważysz jakieś pęknięcia, spróbuj delikatnie skleić je dłonią. Ciepło skóry sprawi, że ciasto będzie miększe i możliwe do formowania. Zawiń brzegi tak, aby były grubsze i zatrzymywały w środku farsz. Nakłuj spód widelcem.

Śmietanę dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Polej nią spód ciasta.

Na ciasto pomidory, oliwki, szynkę parmeńską i mozzarellę. Dopraw solą, pieprzem i suszonym oregano.

W miseczce roztrzep jajko i wysmaruj nim brzegi ciasta, aby dodać koloru.

Tartę włóż do piekarnika o temperaturze 220 stopni. Piec około 20–25 minut, do momentu aż ser się rozpuści, a ciasto przyrumieni.

Po tym czasie wyjmij, udekoruj bazylią i polej oliwą extra virgin.

Jeśli zostanie Ci kawałek ciasta francuskiego, nie marnuj tego – można wypełnić go, na przykład nutellą albo dżemem, zawinąć i zrobić rogaliki.

Co jeszcze można dodać do tarty a’la pizzy?

Tak naprawdę, jeśli chodzi o składniki, ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ja polecam dodać do niej na przykład pory. Pamiętajcie jednak, aby wcześniej odciąć końce (proporcje powinny wynosić ⅓ liści i ⅔ białej części), dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Następnie zeszklić na łyżeczce oliwy lub masła klarowanego. Doprawić solą, ewentualnie tymiankiem i estragonem. Możecie też iść w stronę klasyki i dodać pieczarki. Wcześniej jednak dokładnie oczyśćcie je gąbeczką i pokrójcie w plasterki. Nie trzeba ich dodatkowo podsmażać.

Ciasto francuskie domowej roboty. Jak przygotować je samodzielnie?


Nie ukrywam, że samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest czasochłonne, wymaga precyzji i skupienia. Nie jest to jednak niemożliwe, a daje ogromną satysfakcję. Jeśli lubisz wyzwania i marzą Ci się wypieki jak z francuskiej piekarni, koniecznie wypróbuj tego przepisu. Jeśli będziesz postępować zgodnie z instrukcją - sukces murowany!


Składniki:

Ciasto podstawowe:
200 g mąki pszennej typ 550
100 ml zimnej wody
1,5 łyżeczki soli
50 g masła klarowanego
Ciasto maślane:
200 g masła w temperaturze pokojowej
100 g mąki pszennej typ 550

Przygotowanie:

200 gramów masła siekamy i wyrabiamy krótko ze 100 gramów mąki pszennej.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy z obydwu stron pergaminem i wałkujemy na kwadrat. Wkładamy do lodówki na 30 minut.

Do szklanki wlewamy 100 ml zimnej wody, dodajemy 1,5 łyżeczki soli i mieszamy. Do miski wsypujemy 200 gramów mąki pszennej, dodajmy 50 gramów klarowanego masła i osoloną wodę. Miksujemy do połączenia się składników. Elastyczną kulę z ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto podstawowe wałkujemy na prostokąt o grubości 1,5 cm, zostawiając środek odrobinę grubszy niż boki. W razie potrzeby ciasto podsypujemy mąką.

Na środku umieszczamy schłodzony kwadrat z masła w pozycji rombu (wierzchołkiem do góry).

Rogi ciasta łączymy na środku nad masłem i dokładnie zlepiamy, tworząc kopertę.

Wałkujemy na długi prostokąt 3 razy większy niż jego pierwotna szerokość.

Następnie ciasto składamy na 3 części (najpierw zginamy dolną część, a potem górną). Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i czynność powtarzamy (wałkujemy na 3 razy dłuższy prostokąt jak poprzednim razem i znów składamy 3 razy. Owijamy i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie znów powtarzamy (łącznie 5 razy).

Po ostatnim schłodzeniu ciasto jest gotowe do rozwałkowania i upieczenia. Możemy wyciąć z niego dowolne kształty. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.

Smacznego!

Następny artykuł