Smakosze.pl Porady Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Canva/Dirk Rietschel

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić

7 grudnia 2023

Cytryny dodają smaku i aromatu wielu potrawom. Zwykła herbata z sokiem cytryny staje się wybornym, rozgrzewającym napojem. Dlatego warto cytryny zamrozić, a potem zetrzeć je na tarce. Ten patent każdy powinien znać.

Cytryny pełne smaku i witamin

Cytryny są bogate w witaminę C, której tak bardzo potrzebujemy w okresie jesienno-zimowym. Herbatka z cytryną doskonale rozgrzewa i jeszcze lepiej smakuje . Cytryny znalazły zasłużone miejsce w naszej kuchni. Dodajemy je do sosów i deserów.

Te cytrusy o intensywnie żółtym kolorze wspomagają odchudzanie i procesy trawienne. Bogate są też w antyoksydanty, dlatego niwelują niedoskonałości skóry i zwalczają trądzik. Oprócz tego cytryny wspierają naszą odporność i pomagają uporać się z infekcjami. Pewien patent z ich użyciem jest wart wypróbowania. U mnie w domu cieszy się dużym powodzeniem.

skórka z cytryny
Canva/Vladimir Mironov
Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje

Zamrażamy cytryny, a potem ścieramy na tarce

W skórce cytryny kryje się prawdziwe bogactwo cennych składników. Ma ona kilkukrotnie większe stężenie witamin niż miąższ. Zawiera też limonoidy, które są związkami o silnych właściwościach przeciwutleniających oraz lecznicze. Cytryna oczyszcza też ze złogów i toksyn, co zapobiega chorobom kardiologicznym. Zabija wirusy, bakterie i grzyby. Eliminuje pasożyty z przewodu pokarmowego, a to pomaga w lepszym trawieniu.

Niszczy też komórki nowotworowe i nie atakuje tych zdrowych. Mrożona cytryna wraz ze skórką to pełen zestaw składników odżywczych. Przed zamrożeniem trzeba porządnie ją wyszorować i osuszyć. Wkładamy ją w plastikowej torebce do zamrażarki. Po wyjęciu ścieramy na tarce i dodajemy do rozmaitych dań.

Mrożona cytryna doda nam zdrowia

Mrożoną skórkę z cytryny należy dodawać do zup, sosów, sałatek, koktajli, jogurtów i innych potraw. Skórka z cytryny nada naszym daniom wyjątkowego smaku i aromatu . Sprawi, że potrawy zyskają cenne wartości odżywcze. Dzięki temu dodatkowi poprawimy naszą odporność, kondycję skóry oraz trawienie.

W prosty sposób, dzięki mrożeniu możemy zawsze mieć pod ręką skórkę z cytryny. Pamiętajmy, by z niej korzystać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Wówczas żadne choroby nie będą nam straszne, a potrawy zyskają na smaku. Pisaliśmy o tym, jak wykorzystać cytrynę do odświeżania lodówki. Informowaliśmy, w jaki sposób cytryna wpływa na zmywarkę.

skórka z cytryny
Canva/vinicef

Źródło: YouTube/@Domowesposobynazdrowie

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy