To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Racuchy to dla wielu z nas smak beztroskiego dzieciństwa. Jednak, co zrobić, by smakowały jak danie z tamtych czasów i nie piły tłuszczu? Jest na to sprawdzony sposób. Jeden dodatek sprawia, że racuchy wychodzą po prostu idealnie.
Racuchy, czyli puszyste danie z dzieciństwa
Czy lubicie jeść racuchy? Ja je uwielbiam! To danie kojarzy mi się z dzieciństwem i potrawą, którą przyrządzała moja babcia. Racuchy w jej wydaniu były wyjątkowo puszyste, a wręcz puchate. Smakowały obłędnie i jadło się je na potęgę. Ten smak pamiętam do dziś.
Próbowałam odtworzyć tę potrawę we własnej kuchni. Jednak podczas smażenia racuchy za bardzo piły tłuszcz. Nie wyszły mi już tak puchate, jak pamiętam to danie sprzed lat. Jednak teraz już wiem, co zrobić, by racuchy nie piły tłuszczu. Polecam wszystkim ten przydatny patent.
Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatekDodaj ten składnik, a racuchy nie będą pić tłuszczu
Sposobem na to, by racuchy nie piły tłuszczu, jest dodanie octu do zimnego oleju. Ten trik sprawi, że racuchy nie będą nasiąkały olejem. Wyjdą niezwykle delikatne i pulchne. Nie martwcie się też, że smak i zapach octu będzie wyczuwalny w tym daniu.
Warunkiem powodzenie triku jest smażenie racuchów na mocno rozgrzanym oleju z odrobiną octu. Jednak ocet musimy dodać do jeszcze nienagrzanego oleju. Dosłownie odrobina octu zapewni racuchom puszystość, a zarazem chrupkość, którą tak robimy. Polecam przepis na racuchy z wykorzystaniem odrobiny octu.
Jak zrobić pulchne racuchy, które nie piją tłuszczu?
Składniki:
- 200 ml mleka
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka zwykłego cukru
- 1 łyżka octu
- 2 jabłka
- olej do smażenia
Przygotowanie racuchów zaczynamy od obrania jabłek i starcia ich na tarce. Następnie przesiewamy mąkę do miski, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i zwykły. Składniki mieszamy i wlewamy do nich mleko, wbijamy jajka i miksujemy na jednolitą masę.
Teraz do masy dodajemy starte jabłka i znów mieszamy. Przed nami ważny etap smażenia racuchów. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju, dolewamy łyżkę octu i rozgrzewamy. Gdy patelnia będzie gorąca, kładziemy porcję ciasta na racuchy. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy z konfiturą lub twarożkiem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić szybkie racuchy na śniadanie. Podawaliśmy przepis na racuchy ze śliwkami.