Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
![karpatka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_4bd66c91e8.png)
Wśród ciast królujących na moim stole karpatka, czyli napoleonka należy do najpopularniejszych. Przygotowuję ją co najmniej raz w tygodniu dla rodziny, ale jest doskonała także kiedy przychodzą goście. Zwłaszcza że dzięki temu przepisowi spędzam na przygotowaniu zaledwie dwadzieścia minut!
Najlepsza szybka karpatka
Karpatka, inaczej napoleonka, to klasyczna pozycja w asortymencie polskich ciast. Jest lekka i delikatna w smaku, sprawdza się świetnie jako zakończenie dobrego posiłku. W moim domu ciasta królują na stole, kiedy przychodzi pora deseru.
Czasami jednak nie mam zbyt dużo czasu, by przygotować bardzo pracochłonny wypiek. Wtedy sięgam po mój sprawdzony przepis – ekspresową napoleonkę.
Poza pysznym smakiem i szybkością wykonania, ciasto to ma jeszcze jeden zasadniczy atut: w mojej kuchni zawsze znajdują się wszystkie niezbędne składniki. Wystarczy sięgnąć do spiżarni i w niedługim czasie ciasto jest gotowe.
![Projekt bez nazwy.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_349e1e7d70.jpg)
Jak zrobić pyszną szybką karpatkę
Za bazę mojej karpatki służą składniki, które z łatwością się przechowują. Dzięki temu mogę być w każdym momencie przygotowana, kiedy ktoś z domowników poprosi o swoje ulubione kremowe ciasto. Otwieram trzy torebki budyniu i w kilka minut jestem gotowa, by podać ciasto na rodzinny stół.
Składniki
- Trzy arkusze ciasta francuskiego
- Trzy torebki wanliowego budyniu
- Mąka pszenna – łyżka czubata
- 1 litr pełnotłustego mleka
- 4 łyżki cukru
- Kostka masła (200 g)
- Cukier puder – 3 czubate łyżki i jeszcze trochę do posypania
- Aromat migdałowy lub waniliowy
![pyszna karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_3_126ad5d263.jpg)
Przepis na szybką karpatkę
Do miski wsypuję zawartość trzech torebek budyniu waniliowego i dodaję łyżkę mąki pszennej i cukier. Prawie całe mleko wlewam do garnka i podgrzewam, resztę używając do wymieszania z budyniem, by uzyskać płynną masę.
Kiedy mleko będzie gorące, stopniowo wlewam rozmieszany budyń tak, by składniki się połączyły. Budyń trzeba zagotować, by dobrze zgęstniał – pamiętaj, że będzie kremem naszej ekspresowej karpatki. Odstawiam do ostudzenia, a kiedy już będzie chłodny, w mikserze rozcieram masło z cukrem pudrem, stopniowo i po trochu dodając ostudzony budyń.
Teraz pora na ciasto do mojej napoleonki. Wycinam trzy części ciasta francuskiego dopasowanego do naczynia, w którym przygotuję moją karpatkę. Ciasto należy upiec w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez ok. 10 minut. Kiedy będzie gotowe, jeden z arkuszy ciasta układam na dnie naczynia i wylewam budyń w dwóch warstwach, przekładając drugim arkuszem ciasta i nakrywając trzecim.
Całość posypuję cukrem pudrem i tak przygotowane ciasto odstawiam do lodówki lub podaję od razu i patrzę, jak znika z talerza.
![karpatka to tradycyjne polskie ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2_cd3355437a.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)