Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Smart Fox

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność

25 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Cytryna ma wiele zastosowań w kuchni. Wielu z was jednak nie próbowało pewnie wkładać jej do zmywarki. Nieoczywista czynność może przynieść wiele korzyści.

Cytryna idealna do sprzątania

By utrzymać czystość w kuchni, wcale nie trzeba stosować drogiej chemii. Nierzadko zanieczyszczenia, przykre zapachy czy kamień usuniemy z pomocą prostych produktów, które kosztują grosze.

Jednym z takich „narzędzi” jest cytryna, a przydatny jest zarówno sok, jak i skórka. Jak wykorzystać owoc do zadbania o zmywarkę? Wyjaśniam w dalszej części artykułu.

Przekrój cytrynę.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smart Fox
Domowa wędlina

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować

CZYTAJ DALEJ

Zadbaj o zmywarkę, używając cytryny

Sztuczka z cytryną w zmywarce nie jest skomplikowana. Zaczynamy „jak zwykle” od przecięcia owocu i pozbawienia go soku. Tym raz kwaśny płyn nie będzie potrzebny, więc możecie użyć go do gotowania. Wykorzystamy jedynie skórkę.

Włożymy ją do wnętrza zmywarki wraz z naczyniami. Najlepiej nadziać ją na jeden z elementów służących do trzymania naczyń w miejscu. Teraz już tylko wystarczy uruchomić zmywanie. Jakie będą efekty?

Cytryna w zmywarce to prawdziwy hit

Zawarty w otoczce cytryny kwas cytrynowy sprawi, że naczynia będą pięknie nabłyszczone, kamień obecny w zakamarkach urządzenia zostanie usunięty, a w zmywarce będzie panował przyjemny zapach. A kosztować nas to będzie grosze.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie cytryny w kuchni. Sprawdźcie jak z jej pomocą wyczyścić mikrofalówkę . Przetestujcie również trik z cytryną i proszkiem do pieczenia .

Umieść cytrynę w zmywarce.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Smart Fox
Wykorzystaj fusy z kawy

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy

CZYTAJ DALEJ
Placki z kukurydzy

Żadne ziemniaki i cukinia. Makłowicz robi placki z zupełnie innego składnika

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >