Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.12.2023 18:50

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką

schab
Canva/MoMorad

Jeśli szukacie przepisu na znakomity obiad, to mam coś dla was. Schab po cygańsku z pieczarkami i papryką smakują każdemu. Duszone mięso pełne jest aromatu, który sprawi, że sięgamy po kolejną porcję tego wyśmienitego dania.

Zrób ze schabu pyszny obiad

Zwykle ze schabu przyrządzałam kotlety na obiad. Zawsze się sprawdzają i są smaczne oraz szybkie w przygotowaniu. Jednak ostatnio ze schabu przyrządzam zupełnie inne danie. Jego smak przyciąga domowników i zachęca sięgnięcia po dokładkę. Tak właśnie działa schab po cygańsku z pieczarkami i papryką.

Do jego przyrządzenie potrzebujemy około kilograma mięsa, które kroimy na plastry. Mięso smażymy, a potem dusimy z warzywami. Efekt jest znakomity, schab jest mięciutki, a warzywa z aromatycznym sosem, aż proszą się o dokładkę. Polecam przepis na znakomity obiad dla całej rodziny. 

schab
Canva/Hana-Photo
Zamiast kapusty i grzybów robię zupełnie inny farsz. Te pierogi są hitem na świątecznym stole

Jak przyrządzić schab po cygańsku z pieczarkami i papryką?

Składniki:

  • ok. 1 kg schabu
  • ½ kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki keczupu
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ litra wody
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej do smażenia

Schab kroimy na centymetrowe kawałki, doprawiamy solą, papryką i pieprzem. Kroimy pieczarki, cebulę i paprykę. Pokrojony w plastry schab smażymy na rozgrzanym oleju. Powinien mieć z dwóch stron złoty kolor. Następnie dokładamy pokrojone warzywa. 

Wszystko smażymy kilka minut i wlewamy wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i mieszamy. Schab dusimy około 60 minut. Po upływie 45 minut dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego. Co jakiś czas wszystko mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. 

Schab po cygańsku rozpływa się w ustach

Gdy schab będzie miękki, to możemy podawać nasze danie. Będzie smakowało z ziemniakami, kaszą, a nawet pieczywem. Schab po cygańsku jest bardzo smacznym i aromatycznym daniem obiadowym. Pyszny sos dodaje tej potrawie wyrazistości i smakuje domownikom.

Takie danie warto przygotować na rodzinny obiad. U mnie w domu schab po cygańsku jest bardzo lubiany. Chętnie jedzą go dorośli, ale nawet dzieci. Tak smaczne danie szybko zniknie z talerzy. Pisaliśmy jak przyrządzić schabowe z pyszną niespodzianką. Polecaliśmy też sposób na wyjątkowo kruchy schab. 

schab duszony
Canva/arfo

Źródło: kuchniamagdy.pl