Smakosze.pl Przepisy Najprostsza i najlepsza sałatka z ogórków kiszonych. Zalane tym sosem smakują najlepiej
Canva / -oqlpo-

Najprostsza i najlepsza sałatka z ogórków kiszonych. Zalane tym sosem smakują najlepiej

9 marca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Z prostych składników można wyczarować coś specjalnego. Czasem wystarczy jedynie połączyć smaki w pomysłowy sposób. Niepozorne ogórki kiszone zalane miodowo-musztardowym sosem nabiorą zupełnie nowego wymiaru. Dzięki temu poznasz je z całkiem nowej strony.

Sałatka z ogórków tak pyszna, jak nigdy

Przygotowanie intrygującej sałatki nie jest trudną sztuką. Wystarczy pokroić warzywa, wymieszać sos i połączyć całość. W gotowej sałatce kwaśność ogórków idealnie łączy się z ostrością musztardy i słodyczą miodu. Niezwykły smak uzupełniony jest kilkoma niezbędnymi przyprawami.

Co oznacza biały nalot na czekoladzie? Warto mieć świadomość

Przepis na zaskakującą sałatkę z kiszonych ogórków

Składniki:

  • 5-6 ogórków kiszonych średniej wielkości
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 niewielka cebula cukrowa
  • szczypiorek
  • natka pietruszki

Składniki na sos:

  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu (np. balsamicznego)
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić bajecznie pyszną i prostą sałatkę z ogórków kiszonych?

Ogórki kiszone do sałatki pokrój w dosyć cienkie plasterki . Pomidorki opłucz i pokrój na połówki. Cebulę obierz z łupiny i dość drobno posiekaj . Warzywa przełóż do miski.

Przygotuj sos do sałatki z kiszonych ogórków . W tym celu oliwę z oliwek, musztardę, miód i obrany czosnek przełóż do blendera . Do składników dodaj do smaku sok z cytryny, sól i pieprz. Całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji .

Powstałym sosem polej pokrojone warzywa . Do miski dodaj też posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki . Starannie wymieszaj składniki sałatki. Podawaj ją od razu po przyrządzeniu . Tak eleganckiego wydania sałatki jarzynowej jeszcze nie widzieliście . Sałatka ze skwarkami to nie wymysł szaleńca, ale sposób na pyszną przekąskę .

sos do sałatki.png
Canva / atlasstudio
Siostra Anastazja wlewa je do ciasta na pierogi wraz z wodą. Wychodzi o wiele bardziej elastyczne
Koniec ze smażeniem i pieczeniem. Najlepsze i najzdrowsze kotlety mielone przygotujesz inaczej
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy