Koniec ze smażeniem i pieczeniem. Najlepsze i najzdrowsze kotlety mielone przygotujesz inaczej
Znamy wyjątkowy sposób na kotlety mielone. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie i lekkostrawne. Zapomnij o smażeniu i pieczeniu kotletów. Przekonaj się, jak wyśmienicie smakują przyrządzone na parze.
Kotlety mielone na parze mają same zalety
Kotlety mielone na parze doceni wiele osób. Zachwycą się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Danie doskonale zda egzamin w roli posiłku dietetycznego. Pod względem smaku zaś niczego im nie brakuje.
Kotlety mielone przed przygotowaniem na parze wymagają godziny chłodzenia. Dzięki temu masa dobrze się zwiąże i nie rozpadnie podczas gotowania. Zaplanuj dodatkowy postój w lodówce przy przygotowaniu tego obiadu. Ten czas możesz zagospodarować na pozostałe kuchenne czynności.
Chwycił za paprykę i dał wszystkim cenną lekcję. Mało kto ma pojęcie
Przepis na zdrowe i pyszne kotlety mielone na parze
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1 średnia marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić delikatne kotlety mielone gotowane na parze?
Mięso z indyka do kotletów mielonych przełóż do dużej miski. Cebulę wraz z marchewką obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa dodaj do mięsa.
Do składników na kotlety mielone dołóż kaszę manną i jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzuć też posiekany drobno koperek. Wszystko starannie wyrób na jednolitą masę.
Z mięsa wraz z dodatkami formuj niewielkie kotlety. Całą partię rozłóż na talerzu. Przykryj talerz folią i wstaw na 60 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu wyjmij kotlety mielone z lodówki. Gotuj je na parze przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu rozłóż na talerze i podawaj z dowolnymi dodatkami. Kotlety mielone na parze najlepiej smakują świeżo po przyrządzeniu.