Najprostsza marynata do karkówki na grilla. Mięso będzie soczyste jak marzenie
Planujecie mięsną ucztę na świeżym powietrzu? Poznajcie najprostszą marynatę do karkówki na grilla. Dzięki niej mięso będzie soczyste jak marzenie, a także niezwykle kruche, miękkie i smaczne. Do jej przygotowania wystarczą popularne warzywa i sosy oraz trochę przypraw.
Karkówka jest jednym z najbardziej lubianych kawałków mięsa, które trafia na ruszt. Dzięki temu, że zawiera trochę tłuszczyku, zwykle wychodzi smaczna i soczysta. By jednak mieć gwarancję, że będzie idealna, warto ją wcześniej zamarynować.
W skład marynaty wchodzą zwykle przyprawy, zioła i kwaśny składnik. Ten ostatni sprawia, że mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i soczyste. Taką funkcję może pełnić wino, ocet czy też musztarda lub keczup, które ocet zawierają. Dopełnieniem marynaty jest olej lub oliwa, w których dobrze uwydatniają się smaki wszystkich dodatków.
Najprostsza marynata do karkówki na grilla
Składniki:
-
4 ząbki czosnku
-
1 cebula
-
1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
-
1 łyżeczka majeranku
-
1 łyżeczka pieprzu
-
1 łyżeczka soli
-
3 łyżki keczupu
-
1 łyżka musztardy
-
1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie marynaty
Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę wprost do miski. Cebulę obierz, pokrój w piórka, dodaj do czosnku.
Do miski wsyp też przyprawy. Dodaj keczup, musztardę i olej, dokładnie zblenduj wszystkie składniki.
Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Możesz je też lekko rozbić kuchennym młotkiem.
Plastry mięsa włóż do marynaty, dokładnie całość wymieszaj, by karkówka była pokryta płynem.
Naczynie z karkówką przykryj, wstaw na dobę do lodówki. W tym czasie mięso dwa razy obróć.
Po więcej inspiracji na karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam przepis na karkówkę w miodowo-musztardowej marynacie , a także na karkówkę w marynacie z coli .
Źródło zdjęcia: canva/fpwing
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborne gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną. Każdy skusi się na dokładkę
-
Obłędne kartacze z kapustą i grzybami. O niebo lepsze od tradycyjnych
-
Orzeźwiająca pasta kanapkowa z rzodkiewką. Świeży i pikantny dodatek do pieczywa
Źródło: okolokuchennie.blogspot