Smakosze.pl Przepisy Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak
canva/Andrey Zhuravlev

Najprostsza surówka z kapusty i ogórka. Pokochasz jej smak

4 grudnia 2021

Najprostsze dania często okazują się najsmaczniejsze. Tak jest również w przypadku tej surówki. Łączymy ze sobą jedynie dwa warzywa — białą kapustę i ogórka — lecz duet ten zaskakuje niebanalnym smakiem podkreślonym smakiem soli, pieprzu i świeżego koperku. Prościej się nie da, a mimo to urzeka. Spróbujcie koniecznie.

Chrupiąca kapusta i orzeźwiający ogórek z pewnością skradną serca wielu smakoszy. Spośród wielu surówek, które możemy podać do mielonych czy kotleta schabowego , to połączenie wyróżnia kontrast .

Delikatność szklarniowego ogórka spotyka się tutaj z chrupiącą i słodką kapustą. Całość przyjemnie dopełnia aromatyczny koperek. Sięgnijcie po tę surówkę przy najbliższym obiedzie , a będziecie się zastanawiali kto jeszcze podaje do niego colesław .

Przepis na szybką surówkę z kapusty i ogórka

Składniki:

  • 1/2 średniej główki białej kapusty

  • 1 duży ogórek szklarniowy

  • 5 łyżek oleju rzepakowego

  • 1/2 pęczka świeżego koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy. Ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy solą. Ugniatamy go przez chwilę, mieszając w ten sposób z przyprawą, a następnie odstawiamy. Koperek myjemy, pozbawiamy grubszych części gałązek i siekamy.

W misce łączymy kapustę, ogórka i koperek. Dodajemy olej i doprawiamy. Wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny, by smaki się połączyły. Podajemy do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:

  • Do surówki możecie dodać dowolnego oleju sałatkowego. Pamiętajcie tylko, że każdy z nich ma nieco inny posmak. Dobrze sprawdzi się wyjątkowo zdrowy olej lniany, o charakterystycznej, orzechowej nucie.

  • Koperek możecie zastąpić świeżą miętą. Z ogórkiem tworzy ona aromatyczną kompozycję, idealnie towarzyszącą delikatnej słodkości białej kapusty.

  • Zamiast białej kapusty możecie wykorzystać kapustę pekińską. Będzie równie smacznie.

Plasterki świeżego ogórka
Plasterki świeżego ogórka dodadzą lekkości każdej surówce

Źródło: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przepisyjoli Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy