Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na kotlet schabowy w majonezie
Adam Moskal
Adam Moskal 30.03.2021 02:00

Przepis na kotlet schabowy w majonezie

Kotlety schabowe będą znacznie lepsze
gbh007, Getty Images Pro

Schab jest jednym z najcięższych w obróbce mięs. Niska zawartość tłuszczu międzymięśniowego sprawia, że po usmażeniu kotlet może być suchy, żylasty i twardy jak podeszwa. Dlatego podczas gotowania należy odpowiednio się z nim obchodzić. 

Doskonałym sposobem wprowadzenia odrobiny soczystości, jest posmarowanie surowego jeszcze mięsa odrobina majonezu. Poza uzyskaniem delikatnego mięsa majonez pozwala zwiększyć chrupkość panierki. Dzięki temu każdy kęs będzie wyjątkowo satysfakcjonujący i pyszny. 

Kotlety schabowe z majonezem

Dużą zaletą dodania majonezu jest nie tylko zwiększony smak czy chrupkość potrawy. Posmarowanie rozbitych kotletów majonezem zajmuje jedynie kilka sekund pracy, a efekty jakie dzięki temu się uzyskuje, są nieproporcjonalnie większe. Każdy, kto próbuje tej wersji, nie może powstrzymać się od dokładki. 

Źródło: natalisla, Getty Images

Dodatkowo, enzymy zawarte w jajkach, które są głównym składnikiem majonezu, delikatnie zmiękczają strukturę mięsa i umożliwiają osiągnięcie delikatniejszej faktury. Finalnie, podczas jedzenia, mięso będzie się wręcz rozpływać w ustach. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy.

Przepis na kotlety schabowe z majonezem

Składniki: 

  • 500 gramów schabu

  • 2 jajka

  • 4 łyżki majonezu

  • sól i pieprz

  • bułka tarta

  • tłuszcz do smażenia

Zacznij od rozdzielenia mięsa na 4 równe kotlety. Następnie rozbij mięso tłuczkiem (zalecamy przykrycie mięsa folią spożywczą, która uchroni cię przed pryskającymi fragmentami schabu). Gdy każdy kotlet osiągnie około 1 cm grubości i staną się delikatne, są gotowe do smarowania majonezem.

Na jeden kotlet należy użyć jedną łyżkę majonezu. Rozprowadź go z każdej strony tak, aby pokrył całą powierzchnie mięsa. Teraz wbij jajka do miski i roztrzep je z dodatkiem soli. Mięso dopraw pieprzem. Gdy sól będzie rozpuszczona, możesz przejść do panierowania. 

Zamocz mięso w jajku i obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni wybrany tłuszcz (świetnie sprawdza się olej kokosowy lub smalec) i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaker.pl

Zapraszamy na nasz Instagram