Przepis na kotlet schabowy w majonezie
Schab jest jednym z najcięższych w obróbce mięs. Niska zawartość tłuszczu międzymięśniowego sprawia, że po usmażeniu kotlet może być suchy, żylasty i twardy jak podeszwa. Dlatego podczas gotowania należy odpowiednio się z nim obchodzić.
Doskonałym sposobem wprowadzenia odrobiny soczystości, jest posmarowanie surowego jeszcze mięsa odrobina majonezu. Poza uzyskaniem delikatnego mięsa majonez pozwala zwiększyć chrupkość panierki. Dzięki temu każdy kęs będzie wyjątkowo satysfakcjonujący i pyszny.
Kotlety schabowe z majonezem
Dużą zaletą dodania majonezu jest nie tylko zwiększony smak czy chrupkość potrawy. Posmarowanie rozbitych kotletów majonezem zajmuje jedynie kilka sekund pracy, a efekty jakie dzięki temu się uzyskuje, są nieproporcjonalnie większe. Każdy, kto próbuje tej wersji, nie może powstrzymać się od dokładki.
Źródło: natalisla, Getty Images
Dodatkowo, enzymy zawarte w jajkach, które są głównym składnikiem majonezu, delikatnie zmiękczają strukturę mięsa i umożliwiają osiągnięcie delikatniejszej faktury. Finalnie, podczas jedzenia, mięso będzie się wręcz rozpływać w ustach.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy jakie warzywa i owoce są najbardziej zanieczyszczone pestycydami. W tym tekście z kolei prezentujemy powody, dla których na wielkanocnym stole nie może zabraknąć rzeżuchy.
Przepis na kotlety schabowe z majonezem
Składniki:
500 gramów schabu
2 jajka
4 łyżki majonezu
sól i pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Zacznij od rozdzielenia mięsa na 4 równe kotlety. Następnie rozbij mięso tłuczkiem (zalecamy przykrycie mięsa folią spożywczą, która uchroni cię przed pryskającymi fragmentami schabu). Gdy każdy kotlet osiągnie około 1 cm grubości i staną się delikatne, są gotowe do smarowania majonezem.
Na jeden kotlet należy użyć jedną łyżkę majonezu. Rozprowadź go z każdej strony tak, aby pokrył całą powierzchnie mięsa. Teraz wbij jajka do miski i roztrzep je z dodatkiem soli. Mięso dopraw pieprzem. Gdy sól będzie rozpuszczona, możesz przejść do panierowania.
Zamocz mięso w jajku i obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej na patelni wybrany tłuszcz (świetnie sprawdza się olej kokosowy lub smalec) i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: smaker.pl