Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na idealnie puszyste kotlety mielone wg. Karola Okrasy
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 23:49

Przepis na idealnie puszyste kotlety mielone wg. Karola Okrasy

Kotlety mielone Karola Okrasy
TRICOLORS/East News; canva/Tatiana Volgutova

Kotlety mielone są równie popularne co schabowe, jednak przygotowuje się je odrobinę rzadziej - wymagają bowiem więcej pracy. Karol Okrasa zaprezentował własny przepis, dzięki któremu można zrobić wyjątkowo puszyste kotlety mielone. Kucharz dodaje do nich ugotowaną kaszę jęczmienną, która nadaje mielonym wyjątkowej delikatności.

Karol Okrasa jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Polsce, dlatego jego rozwiązania i pomysły zawsze przyciągają mnóstwo uwagi. Jednym z nich jest dorzucanie kaszy jęczmiennej do mięsnej masy na kotlety mielone. Taka decyzja skutkuje uzyskaniem bardzo puszystej i kremowej wręcz konsystencji gotowej potrawy.

Do kotletów polecamy podawać klasyczne dodatki. Świetnie komponują się ubite ziemniaki z odrobiną masła i świeżych ziół, a także mizeria, lekko zakwaszona sokiem z cytryny. Taki obiad z pewnością nasyci każdego fana polskiej kuchni.

Przepis na kotlety mielone Karola Okrasy

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki

  • 120 g ugotowanej kaszy jęczmiennej

  • 1 duża cebula

  • 1 jajko

  • bułka tarta do panierowania

  • olej lub smalec do smażenia

  • sól

  • pieprz czarny

Zacznij od ugotowania kaszy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. Wrzuć ją na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smaż na małym ogniu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Odcedź ją z tłuszczu i wysusz na ręczniku kuchennym.

Mięso przełóż do dużej miski, dopraw je świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz solą. Dodaj do niego podsmażoną cebulę, ugotowaną kaszę jęczmienną, jajko i dokładnie całość wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, wlej do niej odrobinę wody.

W dłoniach uformuj kotlety mielone i obtocz je w bułce tartej. Na czystej patelni ponownie rozgrzej wybrany rodzaj tłuszczu i smaż na nim kotlety z obu stron. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej zdaniu Makłowicza na temat polskiej kuchni. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kotlety schabowe według Jakuba Kuronia.

Kotlety mielone

Źródło: canva/nadezhdanesterova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: pysznosci Zapraszamy na nasz Instagram