Najprostsze ciasto na pierogi. Wystarczą 2 składniki
Lubicie pierogi? A wiecie jak zrobić najprostsze ciasto na pierogi? Wystarczą w sumie 2 składniki. Jednym jest mąka, a drugim wcale nie woda. Poznajcie prosty dodatek, który sprawi, że ciasto będzie miękkie, elastyczne i bez problemu da się formować.
Zazwyczaj ciasto na pierogi robi się z mąki, jajka i dobrze ciepłej wody. Można też do niego dodać trochę oleju lub masła, by ciasto było bardziej elastyczne i nie wysychało zbyt szybko. Te wszystkie dodatki może jednak zastąpić jogurt naturalny. Podobnie jak w jajku jest w nim bowiem białko, które dobrze wiąże ciasto, jest też tłuszcz, który zapewnia ciastu wilgotność.
Najprostsze ciasto na pierogi. Wystarczą 2 składniki
Składniki:
500 g mąki
200 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie ciasta na pierogi
Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej jogurt naturalny. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto, dolewając do niego w razie potrzeby trochę dobrze ciepłej wody.
Wyrobione ciasto oprósz mąką, przykryj ściereczką lub miseczką i odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie mąka nabierze odpowiedniej kleistości.
Proste farsze do pierogów
Kiedy masz już ciasto na pierogi, możesz przygotować farsz. Oto propozycje najszybszych nadzień do pierogów.
Jeśli lubisz pierogi na słodko, we wnętrzu pierogów możesz umieścić np. mrożone owoce albo kawałki jabłka obtoczone w cukrze wymieszanym z cynamonem. Możesz też zrobić farsz z twarogu rozmieszanego ze śmietaną, cukrem i cukrem wanilinowym.
Wytrawny, szybki farsz do pierogów zrobisz z pasztetu. Najlepiej, jeśli jest on grubiej mielony. Rozmieszaj go tylko z jajkiem, by zrobił się bardziej kremowy. Trochę więcej czasu potrzeba, żeby przygotować farsz ze szpinaku i białego sera. Szpinak bowiem trzeba poddusić z czosnkiem, przestudzony połączyć z twarogiem i przyprawić.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele ciekawych przepisów na pierogi. Zobacz, jak zrobić pierogi z farszem z mięsa po rosole, a także jak przygotować ziemniaczane ciasto na pierogi.
Źródło zdjęcia: canva/SarapulSar38
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: smaker Zapraszamy na nasz Instagram