Smakosze.pl Przepisy Najprostsze i najlepsze domowe trufle czekoladowe z 2 składników. Niczego więcej nie potrzebujesz
canva/Arx0nt

Najprostsze i najlepsze domowe trufle czekoladowe z 2 składników. Niczego więcej nie potrzebujesz

7 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy na najprostsze i najlepsze domowe trufle czekoladowe z dwóch składników. Do ich przygotowania nie potrzebujesz już niczego więcej, no może prócz chwili czasu. Własnej roboty czekoladki będą smaczne, naturalne i tanie, jak przysłowiowy barszcz. Koniecznie przetestuj nasz przepis.

Trufle są czekoladkami o charakterystycznej strukturze i mocno czekoladowym smaku. Zwykle obtacza się je w ciemnym kakao, ale można też w posiekanych orzechach, migdałowych płatkach czy wiórkach kokosowych. Ich jedzenie jest wielką przyjemnością, ale nie należą do najtańszych.

Na szczęście my mamy sposób na tanie, domowe trufle czekoladowe. Do ich przygotowania wystarczą tylko dwa składniki, a robi się je szybko i prosto. Zresztą zróbcie je raz, a przekonacie się o tym sami.

Jak zrobić domowe trufle czekoladowe?

Składniki (na ok. 60 sztuk):

  • 400 g gorzkiej czekolady

  • 200 g gęstej kremówki 36 proc.

Przygotowanie tanich trufli czekoladowych

Do metalowej miski włóż kawałki czekolady. Wlej też kremówkę. Mieszając, całość podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, do czasu, aż czekolada roztopi się i połączy z kremówką.

Masę odstaw, by wystygła. Zimną wstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny, żeby stężała. Z gęstej masy formuj w dłoniach małe kulki.

Czekoladowe trufle obtaczaj tak, jak lubisz, np. w gorzkim kakao, posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych. Są gotowe.

Wskazówki:

  • Jeśli wolisz bardziej kremowe trufle, przechowuj je w temperaturze pokojowej. Gdy lubisz twarde, trzymaj je w lodówce.

  • Do masy na trufle możesz dodać odrobinę aromatycznego alkoholu, np. rumu, koniaku. By odmienić ich smak, w każdą czekoladkę możesz wcisnąć np. orzech laskowy czy pistację.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na blok czekoladowy , a także na czekoladę do picia .

trufle domowe
canva/joannawnuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: paulinakrajewska

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy