Najprostsze i najlepsze domowe trufle czekoladowe z 2 składników. Niczego więcej nie potrzebujesz
Zapraszamy na najprostsze i najlepsze domowe trufle czekoladowe z dwóch składników. Do ich przygotowania nie potrzebujesz już niczego więcej, no może prócz chwili czasu. Własnej roboty czekoladki będą smaczne, naturalne i tanie, jak przysłowiowy barszcz. Koniecznie przetestuj nasz przepis.
Trufle są czekoladkami o charakterystycznej strukturze i mocno czekoladowym smaku. Zwykle obtacza się je w ciemnym kakao, ale można też w posiekanych orzechach, migdałowych płatkach czy wiórkach kokosowych. Ich jedzenie jest wielką przyjemnością, ale nie należą do najtańszych.
Na szczęście my mamy sposób na tanie, domowe trufle czekoladowe. Do ich przygotowania wystarczą tylko dwa składniki, a robi się je szybko i prosto. Zresztą zróbcie je raz, a przekonacie się o tym sami.
Jak zrobić domowe trufle czekoladowe?
Składniki (na ok. 60 sztuk):
-
400 g gorzkiej czekolady
-
200 g gęstej kremówki 36 proc.
Przygotowanie tanich trufli czekoladowych
Do metalowej miski włóż kawałki czekolady. Wlej też kremówkę. Mieszając, całość podgrzewaj w gorącej kąpieli wodnej, do czasu, aż czekolada roztopi się i połączy z kremówką.
Masę odstaw, by wystygła. Zimną wstaw do lodówki na ok. 1,5 godziny, żeby stężała. Z gęstej masy formuj w dłoniach małe kulki.
Czekoladowe trufle obtaczaj tak, jak lubisz, np. w gorzkim kakao, posiekanych orzechach lub wiórkach kokosowych. Są gotowe.
Wskazówki:
-
Jeśli wolisz bardziej kremowe trufle, przechowuj je w temperaturze pokojowej. Gdy lubisz twarde, trzymaj je w lodówce.
-
Do masy na trufle możesz dodać odrobinę aromatycznego alkoholu, np. rumu, koniaku. By odmienić ich smak, w każdą czekoladkę możesz wcisnąć np. orzech laskowy czy pistację.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na blok czekoladowy , a także na czekoladę do picia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety schabowe po lubelsku. Panierka zaskoczy niejednego smakosza
-
Niezawodny przepis na sernik wiedeński. Nigdy nie pęka i nie opada
Źródło: paulinakrajewska