Najprostsze lody z 2 składników. Lepszych nie podają w restauracjach
Lody bananowe to najprostsze lody, jakie można zrobić w domu. Wystarczą wyłącznie dwa składniki- dojrzałe banany i niewielka ilość mocnej, czarnej kawy. Lody będą słodkie i bardzo aromatyczne, a do ich przygotowania nie potrzebujemy ani maszynki do lodów, ani cukru.
Lody to doskonały deser w upalne dni. Niestety zwykle są dość kaloryczne, ponieważ zawierają i cukier, śmietanę, mleko, jajka. Możemy jednak przygotować lekkie i mało kaloryczne lody, które będziemy jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia, są to lody bananowe z dodatkiem czarnej kawy.
Do przygotowania lekkich lodów, wykorzystajmy słodkie, dojrzałe banany. Jak poznać je w sklepie? Dojrzałe owoce mają żółtą skórkę, na której zaczynają pojawiać się ciemniejsze plamki. Banany z zielonkawą skórą nie są ani miękkie, ani słodkie, nie będą nadawać się do zrobienia domowych lodów.
Lody bananowe z kawą możemy podać z różnymi dodatkami, np. pokrojonymi plasterkami bananów, wiórkami czekoladowymi, wiórkami kokosowymi, bitą śmietaną, sosem czekoladowym. Opcji podania jest bardzo wiele i z pewnością każdy znajdzie idealny smak dla siebie.
Najprostsze lody z dwóch składników, wystarczą banany i kawa
Składniki:
-
3 dojrzałe, słodkie banany
-
50 ml mocnej, czarnej, zimnej kawy
Do podania (opcjonalnie):
-
wiórki czekoladowe lub kokosowe
-
bita śmietana
Jak zrobić najprostsze lody z bananów i kawy? Lepszych nie dostaniesz w żadnej restauracji
Banany obierz, pokrój w plasterki, rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki na 3- 4 godziny. W tym czasie zaparz i ostudź kawę, musi być zupełnie zimna.
Zamrożone plasterki bananów przełóż do blendea kielichowego, wlej kawę i miksuj do uzyskania gęstej, plastycznej masy. Lody nałóż do miseczek i podaj z ulubionymi dodatkami, np. bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi, smacznego.
Domowe lody są najsmaczniejsze i przygotujesz je naprawdę szybko. Latem doskonałym pomysłem na deser są lody jagodowe oraz lody czekoladowe , każdy zje je ze smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sycące i ekspresowe kotlety leniwe z piekarnika przyciągają same pochwały. Prościej się nie da
-
Prosty i efektowny pomysł na pieczarki z patelni. Wychodzą aromatyczne i chrupiące
-
Dlaczego warto dodać sok z cytryny podczas gotowania kalafiora? Korzyści są ogromne
Źródło: kwestiasmaku