Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-29T144518.590

canva/PhotographyFirm

Najprostszy przepis na kiszone kalafiory na zimę

29 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Sezon na robienie przetworów trwa! Do długiej listy warzyw, które warto do tego wykorzystać warto dodać kalafior. Kiszony zachwyci swoim smakiem nawet niejadków! Podajemy przepis na ten wyjątkowy smakołyk.

Kiszone ogórki zna niemal każdy. Okazuje się jednak, że warto skusić się na inne kiszone warzywa. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na pyszne pomidory (znajdziecie go tutaj) Teraz kolej na pysznego kalafiora!

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kiszone kalafiory

  • 2 kalafiory

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 listki laurowe

  • 8 ziaren ziela angielskiego

  • kawałek korzenia chrzanu

  • 2 baldachimy kopru

  • 3 plastry imbiru

  • 3 łyżki soli

  • 3, 5 litra wody

Magda Gessler z pierogami

Niezawodny przepis Magdy Gessler na pierogi ruskie

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Oczyść kalafiory i podziel na różyczki. Zagotuj wodę w garnku z solą. Studź zupełnie do temperatury pokojowej.

Do czystego słoika włóż różyczki kalafiora,koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele angielskie i plastry imbiru.

Zalej je wodą, dociśnij kalafior, aby pływam po powierzchni i zostaw na 3 dni. Po tym czasie zakręć słoik i wstaw do lodówki lub piwnicy. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Olga Smile

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >