Najprostszy przepis na kiszone kalafiory na zimę
Sezon na robienie przetworów trwa! Do długiej listy warzyw, które warto do tego wykorzystać warto dodać kalafior. Kiszony zachwyci swoim smakiem nawet niejadków! Podajemy przepis na ten wyjątkowy smakołyk.
Kiszone ogórki zna niemal każdy. Okazuje się jednak, że warto skusić się na inne kiszone warzywa. Jakiś czas temu podawaliśmy przepis na pyszne pomidory (znajdziecie go tutaj) Teraz kolej na pysznego kalafiora!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kiszone kalafiory
2 kalafiory
4 ząbki czosnku
4 listki laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
kawałek korzenia chrzanu
2 baldachimy kopru
3 plastry imbiru
3 łyżki soli
3, 5 litra wody
Sposób wykonania:
Oczyść kalafiory i podziel na różyczki. Zagotuj wodę w garnku z solą. Studź zupełnie do temperatury pokojowej.
Do czystego słoika włóż różyczki kalafiora,koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele angielskie i plastry imbiru.
Zalej je wodą, dociśnij kalafior, aby pływam po powierzchni i zostaw na 3 dni. Po tym czasie zakręć słoik i wstaw do lodówki lub piwnicy. Smacznego!
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Olga Smile