Najszybsza karpatka na świecie bez ciasta parzonego
Karpatka jest smacznym, choć nieco pracochłonnym wypiekiem. Deser możemy przygotować ekspresowo, zastępując ciasto parzone dwoma opakowaniami gotowego ciasta francuskiego. Karpatka nadal będzie przyjemnie krucha, a krem wprost rozpłynie się w ustach. Spróbujcie jej koniecznie.
Proponowaliśmy wam już wcześniej pyszny przepis na karpatkę od Jakuba Kuronia . Zdradzaliśmy też patenty na uzyskanie perfekcyjnego kształtu wypieku . Tym razem mamy dla was szybszą wersję znakomitego wypieku. I choć wykorzystamy w niej gotowe ciasto francuskie, gwarantujemy, że będzie równie pysznie.
Przepis na pyszną karpatkę z ciasta francuskiego
Składniki:
-
2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-
200 g masła
-
750 ml mleka
-
2 opakowania budyniu waniliowego
-
8 łyżek cukru
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło wyjmujemy z lodówki, aby zmiękło i ociepliło się. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. Ciasto francuskie rozkładamy na płasko na dwóch blachach do pieczenia.
Pieczemy je przez około 20 minut, do czasu aż delikatnie się zarumienią. Wyjmujemy na blat i studzimy. Budyniowy proszek dokładnie mieszamy z cukrem i 250 ml mleka. Zależy nam, aby nie powstały grudki.
Pozostały płyn zagotowujemy, dodajemy do niego rozprowadzony budyń i podgrzewamy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Masę studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch, stopniowo dodając zimny budyń.
Tak przygotowanym kremem przekładamy upieczone wcześniej ciasto francuskie. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego.
źródło: canva/LiliViter
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smakiogrodu