Smakosze.pl
Naleśniki z dodatkiem cukru są bardziej złociste

canva/Andrii Iemelyanenko

Dlaczego warto dodać cukier do ciasta na naleśniki?

12 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Naleśniki są uniwersalnym przysmakiem, który przyrządzić można na wiele sposobów. Mało kto jednak wie, jak istotną rolę w ich przygotowaniu odgrywa cukier. Niestety jest on często pomijany, zwłaszcza w wytrawnych wersjach specjału. Wyjaśniamy, dlaczego warto do dodawać.

Słodkie naleśniki zastąpią niezdrowe desery

Dania z dodatkiem cukru wcale nie muszą być uznane za niezdrowe. Przecież, jeśli usmażymy naleśniki z dodatkiem nawet łyżki cukru, w jednej sztuce naprawdę nie znajdziemy go zbyt wiele. Usmażmy tylko wyrób na oleju, a pozostanie lekki. Delikatne placuszki uzyskamy też pomijając nabiał.

Schabowe nasączane bursztynowym płynem

Obłędnie nasączone smakiem, schabowe marynowane w bursztynowym płynie

CZYTAJ DALEJ

Dobrym pomysłem jest dodanie tłuszczu bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu stanie się ono elastyczne, a my będziemy mogli smażyć naprawdę cienkie placki. W dalszej części podamy przepis na idealne deserowe naleśniki. Ale czy wiecie, że do wytrawnych naleśników też warto dodać cukru?

Dodaj cukru, a naleśniki wyjdą złociste

Zazwyczaj, gdy przygotowujemy naleśniki na słodko, do masy dodajemy cukier. Nie robimy jednak tego w przypadku naleśników, które zaserwować chcemy w wersji wytrawnej. A szkoda, bo dzięki temu składnikowi ciasto zyskuje ładny złocisty kolor.

Słodkie ciasto nie jest pożądane przy warzywnych kompozycjach, lecz jeśli cukru dodamy mało — na przykład pół łyżeczki — również spełni swoją rolę, a solą i innymi przyprawami jesteśmy w stanie wyprowadzić smak w takim kierunku, iż słodki dodatek nie będzie wyczuwalny.

Większa ilość stosowana do deserowych naleśników sprawi również, że ciasto po usmażeniu będzie niezwykle chrupiące. Jego delikatny karmelowy posmak idealnie zgra się z serkiem waniliowym czy owocowym dżemem.

Szybkie i pyszne naleśniki z cukrem

Przygotujcie 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki zimnej wody, 3 żółtka, wspomnianą wcześniej łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej i 5 łyżek oleju. Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy, że „mokre” składniki wymieszamy w dużej misce, a następnie dodamy mąkę przesianą przez sito i wsypiemy cukier.

Dobrze wymieszane ciasto należy odstawić do lodówki na dwie godziny, a następnie usmażyć je na suchej patelni. Warto pamiętać o tym, by nie wlewać bardzo dużej ilości masy — im cieńszy placek, tym smaczniejszy będzie. Takie naleśniki doskonale smakują ze słodkimi kremami i owocami.

Naleśniki z patelni są pyszne

Niewielkie ilości cukru istotnie wzbogacą teksturę naleśników

źródło: canva/proninamarina

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

parówki

Porady

Jak prawidłowo gotować parówki?

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić flaki wołowe? Poradnik krok po kroku

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić placki ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Porady

Jakie ryzyko niesie ze sobą używanie mokrej rękawicy kuchennej?

Czytaj więcej >
Miękka i soczysta wątróbka

Porady

Co zrobić, żeby wątróbka wyszła miękka i soczysta?

Czytaj więcej >