Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać cukier do ciasta na naleśniki?

Dlaczego warto dodać cukier do ciasta na naleśniki?

Naleśniki z dodatkiem cukru są bardziej złociste
canva/Andrii Iemelyanenko

Naleśniki są uniwersalnym przysmakiem, który przyrządzić można na wiele sposobów. Mało kto jednak wie, jak istotną rolę w ich przygotowaniu odgrywa cukier. Niestety jest on często pomijany, zwłaszcza w wytrawnych wersjach specjału. Wyjaśniamy, dlaczego warto do dodawać.

Słodkie naleśniki zastąpią niezdrowe desery

Dania z dodatkiem cukru wcale nie muszą być uznane za niezdrowe. Przecież, jeśli usmażymy naleśniki z dodatkiem nawet łyżki cukru, w jednej sztuce naprawdę nie znajdziemy go zbyt wiele. Usmażmy tylko wyrób na oleju, a pozostanie lekki. Delikatne placuszki uzyskamy też pomijając nabiał.

Dobrym pomysłem jest dodanie tłuszczu bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu stanie się ono elastyczne, a my będziemy mogli smażyć naprawdę cienkie placki. W dalszej części podamy przepis na idealne deserowe naleśniki. Ale czy wiecie, że do wytrawnych naleśników też warto dodać cukru?

Dodaj cukru, a naleśniki wyjdą złociste

Zazwyczaj, gdy przygotowujemy naleśniki na słodko, do masy dodajemy cukier. Nie robimy jednak tego w przypadku naleśników, które zaserwować chcemy w wersji wytrawnej. A szkoda, bo dzięki temu składnikowi ciasto zyskuje ładny złocisty kolor.

Słodkie ciasto nie jest pożądane przy warzywnych kompozycjach, lecz jeśli cukru dodamy mało — na przykład pół łyżeczki — również spełni swoją rolę, a solą i innymi przyprawami jesteśmy w stanie wyprowadzić smak w takim kierunku, iż słodki dodatek nie będzie wyczuwalny.

Większa ilość stosowana do deserowych naleśników sprawi również, że ciasto po usmażeniu będzie niezwykle chrupiące. Jego delikatny karmelowy posmak idealnie zgra się z serkiem waniliowym czy owocowym dżemem.

Szybkie i pyszne naleśniki z cukrem

Przygotujcie 4 szklanki mleka, 3/4 szklanki zimnej wody, 3 żółtka, wspomnianą wcześniej łyżkę cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej i 5 łyżek oleju. Wykonanie jest bardzo proste. Wystarczy, że „mokre” składniki wymieszamy w dużej misce, a następnie dodamy mąkę przesianą przez sito i wsypiemy cukier.

Dobrze wymieszane ciasto należy odstawić do lodówki na dwie godziny, a następnie usmażyć je na suchej patelni. Warto pamiętać o tym, by nie wlewać bardzo dużej ilości masy — im cieńszy placek, tym smaczniejszy będzie. Takie naleśniki doskonale smakują ze słodkimi kremami i owocami.

Naleśniki z patelni są pyszne
Niewielkie ilości cukru istotnie wzbogacą teksturę naleśników

źródło: canva/proninamarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram