Smakosze.pl
Karpatka Jakuba Kuronia jest niesamowicie smaczna

canva/czarny_bez

Obłędna karpatka od Jakuba Kuronia - wychodzi idealnie za każdym razem

14 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Parzone ciasto wypełnione pysznym budyniowym kremem skusi niejednego smakosza. Karpatka jest deserem wyjątkowym, który bez problemu przygotujcie w domowym zaciszu. Wypróbujcie sprawdzony przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdzie wam tak smaczna, jak nigdy wcześniej. Łyżeczka esencji waniliowej sprawi, że deser będzie jeszcze pyszniejszy.

Jesteśmy przekonani, że ta karpatka skradnie wasze serca. Jeśli jednak nie macie piekarnika, polecamy wam równie smaczny deser z herbatnikami i serkiem mascarpone. Wypróbujcie też wyjątkową recepturę na bezmięsne flaczki z boczniakami.

Ciasto jabłecznik od siostry Anastazji

Niecodzienny jabłecznik od siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą karpatkę Jakuba Kuronia

Składniki na ciasto parzone:

  • 5 średnich jaj

  • 250 ml wody

  • 150 g masła

  • 160 g mąki pszennej

  • szczypta soli

Składniki na krem:

  • 2 żółtka

  • 750 ml mleka

  • ¾ szklanki cukru

  • 200 g miękkiego masła

  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej

  • 4 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Następnie zestawiamy go z ognia i dodajemy mąkę pszenną, masę jednocześnie energicznie mieszając. Garnek ponownie stawiamy na małym ogniu i — nie przerywając mieszania — podgrzewamy przez 1- 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do chłodnej masy dodajemy po jednym jajku, wsypujemy szczyptę soli i dokładnie łączymy składniki. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Rozprowadzamy na niej równomiernie jedną część ciasta i pieczemy ja przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i zostawiamy, by ostygło. Następnie pieczemy drugą częścią ciasta.

500 ml mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe 250 ml produktu łączymy z żółtkami, esencją waniliową i mąkami, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez minutę.

Powstały gęsty budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Ciągle miksując, dodajemy do niego ostudzony budyń.

Krem rozprowadzamy na jednej z warstw ciasta i przykrywamy go drugim „blatem". Wstawiamy karpatkę do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie oprószamy ją cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.

Karpatka

Karpatka jest bardzo smaczna

Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowo esencjonalny bigos z kiełbasą i grzybami. Prawdziwa klasyka

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Słone racuszki z żółtym serem. Szybka i prosta kolacja

Czytaj więcej >