Obłędna karpatka od Jakuba Kuronia - wychodzi idealnie za każdym razem
Parzone ciasto wypełnione pysznym budyniowym kremem skusi niejednego smakosza. Karpatka jest deserem wyjątkowym, który bez problemu przygotujcie w domowym zaciszu. Wypróbujcie sprawdzony przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdzie wam tak smaczna, jak nigdy wcześniej. Łyżeczka esencji waniliowej sprawi, że deser będzie jeszcze pyszniejszy.
Jesteśmy przekonani, że ta karpatka skradnie wasze serca. Jeśli jednak nie macie piekarnika, polecamy wam równie smaczny deser z herbatnikami i serkiem mascarpone. Wypróbujcie też wyjątkową recepturę na bezmięsne flaczki z boczniakami.
Przepis na wyśmienitą karpatkę Jakuba Kuronia
Składniki na ciasto parzone:
5 średnich jaj
250 ml wody
150 g masła
160 g mąki pszennej
szczypta soli
Składniki na krem:
2 żółtka
750 ml mleka
¾ szklanki cukru
200 g miękkiego masła
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
4 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Następnie zestawiamy go z ognia i dodajemy mąkę pszenną, masę jednocześnie energicznie mieszając. Garnek ponownie stawiamy na małym ogniu i — nie przerywając mieszania — podgrzewamy przez 1- 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Do chłodnej masy dodajemy po jednym jajku, wsypujemy szczyptę soli i dokładnie łączymy składniki. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rozprowadzamy na niej równomiernie jedną część ciasta i pieczemy ja przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i zostawiamy, by ostygło. Następnie pieczemy drugą częścią ciasta.
500 ml mleka gotujemy z cukrem. Pozostałe 250 ml produktu łączymy z żółtkami, esencją waniliową i mąkami, a następnie wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze przez minutę.
Powstały gęsty budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Ciągle miksując, dodajemy do niego ostudzony budyń.
Krem rozprowadzamy na jednej z warstw ciasta i przykrywamy go drugim „blatem". Wstawiamy karpatkę do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie oprószamy ją cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Darius Dzinnik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron